Zaparkovaná auta u vjezdů do národních parků překáží záchranářům a hasičům

Zaparkovaná auta u vjezdů do národních parků překáží záchranářům a hasičům (zdroj: ČT24)

Strážci národních parků teď mnohem častěji kontrolují průjezdnost cest. Stává se, že  řidiči parkují u vjezdu. Mohou tak překážet záchranářům a hasičům. Kvůli vysokým teplotám totiž stále trvá riziko požáru. Nerespektování zákazu vjezdu se posuzuje jako porušení řádu. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Na jednom místě řidiči zablokovali auty cestu tak, že hasiči z šumavské Železné Rudy vůbec nemohli projet. Jinde zase bylo před závorou umístěné osobní auto patřící dvěma cizincům, kteří vyrazili na borůvky. V době sezony jsou takto obsazené téměř všechny vjezdy do lesů. „Řidiči chtějí totiž ušetřit každý krok. Dokonce i potom, co je strážci parku napomenou,“ podotkl člen informační a strážní služby Národního parku Šumava Václav Veselý.

Pokuty v řádech stokorun také nefungují. „Nízké pokuty problematiku neřeší, rok od roku je to stejné. Některé problémy jsou i častější,“ řekl mluvčí správy šumavského národního parku Jan Dvořák. Po celém národním parku je síť asi sto jedenácti cest. Ty musí pro případ zásahu zůstat volné. Kvůli vysokým teplotám v posledních týdnech jsou v národních parcích posílené i protipožární hlídky.

Problémy s karavany v Moravském krasu

Podobné problémy řeší i správa Moravského krasu. Turisté tam nocují na parkovištích u vstupů do jeskyň v karavanech. Ze zákona je táboření i přespání v obytném voze v chráněných krajinných oblastech a národních parcích zakázané, turisté to ne vždy respektují. „Většinou spíme v kempech, ale teď jsme nic nenašli. Máme aplikaci, která nám řekla, že tu můžeme zůstat,“ zdůvodnila turistka z Belgie.

„Chceme sem umístit informační tabule, že se na tomto místě nekempuje, nezdržuje se tu přes noc. Patrně tu bude značka omezující dobu parkování. Podobný příklad jsme viděli třeba ve Slovinsku nebo v Rakousku,“ řekl Antonín Tůma z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Víc než běžný odpad trápí ochránce přírody odpadní voda z chemických záchodů. Objevil se dokonce případ, kdy cizinec hodlal obsah toalety vylít rovnou do řeky Punkvy. V Moravském krasu mohou obytné vozy zůstávat v autokempu Jedovnice, na tábořišti ve Sloupu nebo v kempu u křtinského koupaliště. Případně o něco dál u rybníka Suchý nedaleko Boskovic.