Požár v Českém Švýcarsku se přiblížil k Hřensku. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu

Události: Požár v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hasební práce v Národním parku České Švýcarsko oproti původním plánům se soumrakem neustaly, ale pokračují. Prioritou přes noc bude zabránit rozšíření ohně do obce Hřensko tak, aby nebyl zasažen žádný dům. Z bezpečnostních důvodů je pozastavena letecká služba hasičů, létat budou vrtulníky opět po rozednění, informoval před 22. hodinou mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Opustit své domovy muselo několik lidí, evakuováni byli i turisté. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu. Platí nejvyšší stupeň požárního poplachu, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na místě zasahuje zhruba 240 hasičů.

„Informace nejsou příliš optimistické, požár je masivní. Máme informace, že požární poplach panuje i na německé straně hranice,“ řekl v pondělí kolem 22. hodiny Rakušan. Dodal, že kromě pomoci z ostatních krajů se jedná i o vojenské pomoci ze Slovenska. 

Zmínil, že důležitá jsou čerpadla, která pomohou s dálkovým čerpáním vody. „Dostat sem vodu není vždy jednoduché. Dalším potenciálním rizikem je vodárna, kterou je potřeba uchránit od požáru, protože z té vodárny je zásobováno pitnou vodou město Děčín,“ podotkl. Podle ministra se nyní zásahu účastní 48 jednotek, s ohněm bojuje 240 hasičů. V úterý mají dorazit i hasiči z Libereckého a Plzeňského kraje.

Zpravodaj ČT po 23. hodině uvedl, že po setmění opět začalo foukat, což situaci dál komplikuje. Nyní se čeká na rozhodnutí, zda pokračovat v další evakuaci. 

Hasičský záchranný sbor ČR večer na Twitteru uvedl, že v úterý brzy ráno vyrazí do Hřenska na pomoc další technika a hasiči. Půjde o hasiče a techniku ze Středočeského, Libereckého a Plzeňského kraje.

Evakuace lidí z Mezné i Hřenska

Podle Rudolfa se požár začal šířit k obci Hřensko v části, kde se nachází lávka a dolní vstup do soutěsek. „Máme postavenou výškovou techniku, abychom se co nejvíce dostali do korun prudkého svahu, a snažíme se svah kropit,“ uvedl mluvčí. Z horní části Hřenska evakuovali hasiči deset turistů ze čtyř domů, jsou v náhradním ubytování.

Lidé se kvůli zhoršení situace museli evakuovat z obce Mezná a osady Mezní Louka a částečně z Hřenska. Ohrožena je ještě na druhé straně údolí obec Janov. „Sjíždí se nám jednotky z okolních krajů. Dorazil už záchranný útvar Hlučín s velkokapacitními cisternami. Ráno už budeme mít k dispozici větší množství jednotek než dnes,“ řekl v pondělí večer Rudolf.

Silný vítr

„Dnes ráno jsme byli lehce optimističtí, že by dneska požářiště mohla být pod kontrolou, nicméně začal foukat poměrně silný vítr, který to rozdmýchal a situaci zdramatizoval,“ uvedl v pondělí odpoledne ředitel správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. 

Oheň zachvátil i koruny stromů, někteří zasahující hasiči se tak museli evakuovat. 

Rizika pro hasiče

Práce pokračují i v noci, ale kvůli rizikům z bezpečné vzdálenosti. Hasiči si pomáhají výškovou technikou, práce v terénu by podle mluvčího Rudolfa byla příliš nebezpečná. „Hrozí tam úraz, zřícení. Jsou tam místa, kam se nedostaneme ani s lezeckou technikou,“ podotkl a dodal, že národní park je specifický svými roklinami, které nejsou přístupné, nenacházejí se zde mnohdy ani turistické stezky.

Náměstek generálního ředitele pro IZS Hasičského záchranného sboru Petr Ošlejšek v pořadu 90' dodal, že pro hasiče jsou zde kombinace rizik – přehřátí organismu a zranění. „Stromy, které jsou postižené kůrovcem, tam zůstaly tak, jak jsou. Vlivem požárů dojde k narušení stability a stromy pak padají. Průchod takovým terénem je velice nebezpečný,“ podotkl. 

90': Boj s ohněm v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Rudolf v pořadu zmínil, že požár má bohužel stále navrch. „My ho intenzivně a úspěšně brzdíme, ale nemůžeme říct, že bychom ho zastavili,“ řekl. „Ohrožení Pravčické brány se samozřejmě budeme snažit zabránit, vzhledem k významu této lokality, ale v tuto chvíli je složité k tomu cokoliv upřesňovat,“ uvedl Rudolf.

Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova jde o bezprecedentní událost. „Hoří to u Hřenska, kde se nacházíme v blízkosti lidských obydlí, je tam i řada bodů, které mají i velkou kulturní hodnotu, jako jsou soutěsky Kamenice nebo právě Pravčická brána a objekt Sokolího hnízda, takovou situaci jsme tady ještě nezažili,“ podotkl s tím, že pokud by se požár přiblížil k Pravčické bráně, tak je v ohrožení nejen historická památka z roku 1881 Sokolí hnízdo, ale také skalní útvar. „Žár je erozním faktorem, do určité míry snižuje životnost některých skalních objektů,“ míní.

Plameny jsou nedaleko domů

Hejtman kraje Jan Schiller (ANO) po jednání krizového štábu podotkl, že otázkou zůstává, co se stane v noci, kdy hasiči nemohou v zásahu naplno pokračovat. „Chtěl bych požádat hlavně turisty, aby přehodnotili své plány, aby sem nejezdili,“ řekl Schiller. Podle něj byl už dopoledne vydán zákaz vstupu do lesů. Kromě Krásné Lípy nabídl součinnost také Děčín. Někteří turisté ubytovaní v Mezné či v Mezní Louce vyrazili na výlet a nemají své věci. Podle hejtmana je k ubytovacím zařízením dovezou hasiči.

Turista z Německa řekl, že jel na výlet a při cestě zpátky se dozvěděl o evakuaci hotelu. „Jel jsem na kole kolem zastávky a brečela tam paní s dítětem. Řekly mi, že mají ve stejném hotelu jako já všechny věci a nemají se pro ně jak dostat,“ řekl turista ČTK. Podle jeho slov ženu i s dítětem nakonec někdo k ubytování dovezl, on čeká na odvoz u zbrojnice ve Hřensku.

Na místo přijela odpoledne ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). „Situace je hodně komplikovaná, protože terén je málo přístupný, horko, vítr do toho, sucho, pozůstatky kůrovcové kalamity, je to skutečně mimořádné,“ řekla novinářům Hubáčková. Podle ní nyní ministerstvo pomoci nemůže, hasiči podle ní zásah zvládají jak technicky, tak personálně. Podle Rakušana jede na zásah osobně dohlédnout generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Oheň dále stravuje oblast mezi Hřenskem a Pravčickou bránou, která je častým cílem turistů. Během neděle se navzdory úsilí hasičů rozšířil přes silnici do oblasti zdejších soutěsek. Hasiči odtud proto museli evakuovat výletníky. „Stihlo se to včas. Došlo k opravdu lehkému nadýchání. Lidé nebyli popáleni, nevyváděli se pomocí vyváděcích prostředků,“ uvedl Rudolf.

Z okolí Pravčické brány evakuovali hasiči už osmdesát lidí, dalších šedesát pak i z tábora v Dolském Mlýnu. Hasiči evakuovali i desítky obyvatel obce Mezná, převezli je do náhradních prostor v Krásné Lípě.

Těžký terén

Některé cesty se podle Rudolfa stávají neprůjezdnými a hasiči se musejí vypořádat i s neprostupným terénem. „Není možné se tam dostat, pomáhají nám hasiči lezci. Některé stromy kácíme a pokládáme je směrem k požáru, abychom udělali proluky, ale zatím je to na tak velkém prostoru… Je tu spousta stromů, které uschly během minulých let a ještě nebyly zpracovány, takže to nám komplikuje zásah,“ vysvětlil.   

Zásah má dopad nejen na turisty, ale také na místní obyvatele a podnikatele. „Pro místní je situace stresující, zejména mají problémy hoteliéři, kterým požár komplikuje podnikatelskou aktivitu,“ sdělil mluvčí správy parku Tomáš Salov. V médiích se objevila informace, že by ve Hřensku neměla téct voda, místostarosta obce Robert Mareš ale řekl, že šlo o mýlku.

Požár v Českém Švýcarsku se dál šíří (zdroj: ČT24)

Návštěvníci, kteří míří do Hřenska nebo na Pravčickou bránu a nemají o požáru informace, jsou podle Salova postaveni před úkol se v nastalé situaci zorientovat. V jindy turisty obléhaném Hřensku je podle něj v pondělí ale jen několik desítek lidí, kteří nejspíš přišli kvůli zásahu hasičů.

Vrtulníky totiž přelétávají přímo nad obcí a vodu nabírají do vaků v Labi, které obcí protéká.

Edmundovu soutěsku plameny přímo nezasáhly

Edmundova soutěska je podle Salova uzavřena z bezpečnostních důvodů. Soutěsku oheň nezasáhl, hoří nad ní, a tak i kvůli přeletům vrtulníků a letadla není možné, aby se tam turisté pohybovali. 

Pro veřejnost je uzavřená také Mlýnská cesta z Mezné a silnice z Hřenska do Mezné. Ta je uzavřená jak pro automobily, tak pro pěší. „Což má za následek, že návštěvníci se dostanou k Pravčické bráně z Hřenské strany pouze autobusem,“ řekl Salov. Z Mezní louky se k Pravčické bráně dostanou návštěvníci přes Jetřichovice. „Letos se tam opravuje vodovod a obec je o prázdninách zcela neprůjezdná pro osobní automobily. Pro dnešní den platí výjimka, osobní auta z té strany projedou,“ dodal.

Obnova porostu potrvá až stovky let

Škoda, kterou oheň na lesním porostu zatím napáchal, známá není. Prozatím není ani jasné, co požár způsobilo. Podle Salova ale za ním nejspíše stojí člověk. „Neexistuje mnoho přirozených příčin, za jakých může u nás dojít k zapálení lesa. Jedinou příčinou je úder bleskem. Nicméně my víme, že v posledních dvou týdnech žádná bouřka nebyla, takže ten blesk se dá vyloučit,“ uvedl a dodal, že je nepravděpodobné, že by byl potenciální pachatel dopaden a potrestán. Zmínil, že v případě chování návštěvníků v podobných lokalitách by se možná mělo přistoupit k přísnějšímu legislativnímu rámci. 

Obnova porostu potrvá podle Romana Berčáka z Fakulty lesnické a dřevařské z ČZU mnoho let. „Aby tam znovu vznikl les, ať už zalesněním, nebo přirozenou cestou, taková věc trvá desítky i stovky let. Samozřejmě jsou i lokality, i v Českém Švýcarsku se najdou takové lokality, které zalesnit znovu ani nepůjde,“ dodal.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy se požár týkal jednoho hektaru lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči tam zůstali do druhého dne.

Požáry na Přerovsku a Zlínsku

Hasiči zasahovali také u lesního požáru v sousedství vojenského prostoru Libavá na Přerovsku. Oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba 800 krát 300 metrů nedaleko Staměřic na Přerovsku. Hustý dým pozorovali lidé ze vzdálenosti až dvou desítek kilometrů.

„Požár se podařilo lokalizovat v 19:14, už se nerozšiřuje,“ uvedl večer mluvčí hasičů Zdeněk Hošák s tím, že v následujících hodinách budou hasiči pokračovat v postupném dohašování, prolévání a dohledávání skrytých ohnisek.

Požár zasáhl také čtyři hektary lesa u Lukovečku na Zlínsku. Na místě zasahuje 23 jednotek hasičů. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu.