Brněnský krajský soud potvrdil peněžitý trest za vydání a šíření knihy popírající holocaust

Krajský soud v Brně potvrdil peněžitý trest pro vydavatelství Bodyart Press a jeho jednatelku Hedviku Fiksovou za vydání a šíření knihy Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holocaust. Podle rozsudku soudu ve Žďáru nad Sázavou se tím vydavatelství i jeho jednatelka dopustily přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Krajský soud rozsudek potvrdil a odvolání zamítl. Fiksová má zaplatit patnáct tisíc, vydavatelství 45 tisíc korun.

Kniha vyšla v Bodyart Press v roce 2016 nákladem přesahujícím šest set kusů, většina z nich se prodala. Právník Martin Zobač u soudu uvedl, že Fiksová se s obsahem knihy neztotožňuje a nechala ji přeložit a vydat pouze za účelem finančního prospěchu.

Předsedkyně senátu Markéta Jirsová při vyhlášení rozhodnutí uvedla, že kniha neobsahuje žádnou předmluvu, kde by byl prezentován názor Fiksové na obsah knihy. „Pouze prostřednictvím internetu vydala vyjádření, že s knihou nemá nic společného,“ uvedla soudkyně. Rozhodnutí nižší instance potvrdila včetně výše peněžitých trestů.

Vyšetřovatelé se knihou Mýtus šesti milionů začali zabývat začátkem loňského roku, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N. Vrchní státní zastupitelství v Praze věc předalo na Vysočinu. Policie případ nejdříve loni v březnu odložila. Nejvyšší státní zastupitelství ale nechalo rozhodnutí přezkoumat a vyšetřovatelé pak nakladatelství a jednoho člověka koncem léta začali stíhat.

Kniha, která popírá vyvražďování Židů

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holocaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je „záměrným a bezostyšným“ paděláním historie a že jde o „legendu genocidy“.