Nikotinové sáčky mohou ublížit. Většina starších dětí s nimi má podle policie zkušenost

Většina starších žáků má zkušenost s nikotinovými sáčky, mohou jim však ublížit (zdroj: ČT24)

Policisté v Libereckém kraji zaznamenali spoustu případů, kdy si školáci kupovali a žvýkali nikotinové sáčky. Podle policie se s nimi setkává až osmdesát procent starších školáků. Sáčky, které mívají často různé příchutě, vypadají neškodně, u dětí ale mohou způsobit zdravotní komplikace. Například v Rychnově u Jablonce nad Nisou se snaží se školáky o rizicích diskutovat a varovat i rodiče.

Žvýkání nikotinových sáčků může způsobit předávkování. U dětí může vyvolat nevolnost, křeče či bolesti hlavy. Podle pedagogů má mezi staršími žáky zkušenost s nikotinovými sáčky drtivá většina z nich. Často se ale objevují i u mladších dětí. Právě i v nízkém věku mohou sáčky způsobit závislost na nikotinu. 

„Šesťáci a sedmáci říkali, že už po pěti minutách jim opravdu bylo špatně, že se jim motala hlava, že jim bylo na zvracení,“ posala učitelka ze Základní školy v Rychnově u Jablonce nad Nisou Jiřina Caklová, která se svými žáky na toto téma hovořila. 

Větší množství nikotinových sáčů už strážníci z Rychnova u Jablonce nad Nisou našli například ve sportovním areálu. „My jsme tyto sáčky zaregistrovali na městském sportovišti asi před více než rokem, vůbec jsme nevěděli, o co se jedná,“ uvedl starosta města Tomáš Levinský (nestr.). 

Prodej nikotinových sáčků dětem žádný zákon nezakazuje

Záhadu nakonec odhalil až úraz jednoho z žáků. Škola tak začala okamžitě jednat a děti i rodiče před užíváním nikotinových sáčků varuje. „I samotní rodiče byli překvapeni a zaskočeni. Prakticky řekli, že to v životě neviděli,“ popsal reakci rodičů ředitel školy Marek Zikl.  

Nikotinové sáčky se dají koupit v běžném obchodě, jenže na rozdíl od alkoholu a cigaret je běžně prodávají i dětem. „Bohužel v tuto chvíli tuto problematiku neřeší ani protikuřácký zákon, ani žádný jiný zákon. Je to stále čím dál tím větší problém, který se objevuje na téměř všech základních školách,“ potvrdila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.  

Rychnov a policisté z Liberce se kvůli tomuto problému obrátili na ministerstvo zdravotnictví. Mluvčí resortu Ondřej Jakob uvedl, že se jím už zabývají. „Tato vyhláška je nyní před vstupem do meziresortního řízení, kde ji budeme řešit se všemi příslušnými orgány, včetně národního protidrogového koordinátora,“ uvedl.