Stát nedá na atletickou halu v Brně dotaci. Osud stavby je nejasný

Národní sportovní agentura podle serveru iDNES.cz rozhodla, že Brnu nedá dotaci 300 milionů korun na atletickou halu. Osud stavby je tak nejasný. Město halu plánuje vybudovat u univerzitního kampusu zhruba za 800 milionů korun. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že město zprávu dostalo a o dalším postupu bude jednat.

S projektem stavby atletické haly přišla minulá koalice vedená hnutím ANO, která vybrala zhotovitele v roce 2018. Hala má stavební povolení a měla být už loni hotová. Nová koalice vedená ODS ale projekt několikrát přerušila. Zdůvodňovala to problémy s financováním.

Dotační řízení na atletickou halu se kvůli opakovaným žádostem agentury o podklady několik měsíců protahovalo. Rozhodnutí totiž mělo být známo původně už na začátku roku.

„K dnešnímu dni můžeme potvrdit, že dotační řízení u atletické haly bylo zastaveno. Důvodem je uzavření nezvratného závazku se zhotovitelem stavby, čímž nebylo možné využít ani blokové výjimky u veřejné podpory a nedoložení platného položkového rozpočtu,“ řekl serveru mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Město bude o dalším postupu jednat

Doplnil, že rozhodnutí je konečné, žádné odvolání není možné. „Samozřejmě může Brno podat správní žalobu, jak je možné u čehokoli,“ řekl serveru Večerka. Zároveň předpokládá, že agentura novou dotační výzvu na takto velké stavby kvůli nižšímu rozpočtu letos vypisovat nebude. „Usnesení o zastavení řízení ze strany NSA jsme obdrželi. O dalším postupu budeme jednat,“ sdělila primátorka.

Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) dříve uvedl, že pokud agentura peníze dá, nebude podle něj co řešit a hala vznikne. „Pokud bude situace opačná, neznamená to automaticky stopku, ale budeme muset dělat další kroky a musíme učinit definitivní rozhodnutí,“ řekl dříve Hladík.

Hala má být mezi ulicemi Netroufalky a Bítešská naproti Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Nabídne 2200 míst pro diváky a 170 parkovacích míst. Má být zázemím pro atlety, kterým chybí na jižní Moravě hala pro zimní přípravu. Sloužit by měla i Masarykově univerzitě.

Hokejová hala dotaci získala

Naopak na stavbu multifukční haly na výstavišti Brno od Národní sportovní agentury dotaci získá. „Je prvním projektem, který splnil veškeré podmínky,“ uvedl 22. března v tiskové zprávě mluvčí agentury Večerka. „Projekt multifunkční haly v Brně je velmi dobře připravený a prošel veškerými kontrolami, které jsou potřeba k získání dotace. Nyní už pouze čekáme, až město vybere zhotovitele stavby a dodá harmonogram stavby včetně vysoutěžených cen,“ upřesnil.

Město žádalo 300 milionů korun. Rozhodnutí o celkové výši dotace se uskuteční po výběru zhotovitele. Hala nabídne zázemí pro pořádání sportovních, kulturních i kongresových akcí. Kapacita bude kolem 13 tisíc diváků. Objekt by měl mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží a nabídne 150 krytých parkovacích stání. Celkově by mělo kvůli hale vzniknout 1300 parkovacích míst. Zázemí pro zápasy by v hale měla najít například hokejová Kometa. Objekt ale bude mít podle města tři desítky různých způsobů využití.