V Praze a Brně si lze zdarma zacvičit na vybraných sportovištích. Nejvíc lákají kluziště

Události v regionech - V Praze a Brně si lze zdarma zacvičit na vybraných sportovištích (zdroj: ČT24)

Po roční pauze mohou tento týden Pražané a Brňané navštívit desítky vybraných sportovišť a neplatit vstupné. Během projektu Týden sportu zdarma si mohou vyzkoušet různé pohybové aktivity. V Praze potrvá akce až do 31. prosince, v Brně končí ve středu.

Osmiletý Samuel a jedenáctiletý Frederik hrají baseball na zahradě s tátou, poprvé si ho mohli vyzkoušet na hřišti s trenérem. Děti za trénink neplatily. Klub Eagles Praha je totiž jedním z těch, který se opakovaně zapojil do projektu s názvem Týden sportu zdarma. „Chceme, aby si děti vyzkoušely pálit, házet, zaběhaly si tady, prostě aby si trochu rozšířily sportovní obzor,“ řekl trenér Daniel Krejčičík.

Zdarma otevřená je i hala Squash Haštal. Rodina Dalibora Jarolíma využívá akci pravidelně. Letos si už vyzkoušeli squash, plánují ještě bruslení. „Byli jsme trochu naštvaní, že to loni nebylo, takže jsme museli dělat něco jiného, ale tento rok toho využíváme, s dětmi je to úplně ideální,“ řekl Jarolím.

Letos je zájem menší

Letos zatím provozovatel sportoviště vidí menší zájem. „Bojím se toho, že lidé si zvykli být doma, pustit televizi, což si myslím, že je dost katastrofální pro celkový stav populace,“ řekl předseda spolku Squash Haštal Tomáš Krpálek.

V hlavním městě se do projektu zapojilo přes padesát sportovišť. Lidé si mohou zdarma vyzkoušet jak tradiční zimní sporty, tak ty méně obvyklé, jako je třeba box, nebo paintball. Cílem akce je ukázat možnosti aktivního sportovního vyžití ve městě a zároveň ke sportu přitáhnout i nejmenší děti. 

Sázka na venkovní kluziště

Pošesté se projekt koná i v Brně. Sporty zdarma od pondělí do středy nabízí přes deset sportovišť. Bez placení si až do středy zaplavou, vyšplhají na lezeckou stěnu nebo zabruslí.
Jedním z míst, kam si Brňané mohou přijít bezplatně zasportovat, je kluziště za Lužánkami.

„My se s nízkou návštěvností potýkáme celý letošní rok. Opět nebyl standardní, příčinou byla přísná pravidla prokazování bezinfekčnosti,“ řekla mluvčí Starez Sport Michaela Dittrichová. Ta venku potřeba není. Na všech vnitřních sportovištích ano a k ní někde také rezervace předem.