Část Moravy je kvůli těžkému sněhu bez proudu. Poškozena je i střecha brněnského muzea

Těžký sníh, který ve čtvrtek napadl na jihovýchodě Moravy, způsobil poruchu na osmnácti místech v Jihomoravském a Zlínském kraji. Bez proudu bylo v pátek ráno 8800 odběrných míst na Břeclavsku, Hodonínsku a Zlínsku. Informoval o tom mluvčí energetické společnosti eg.d Roman Šperňák s tím, že velkou většinu poruch vyřeší energetici během pátku. V Brně těžký sníh poškodil střechu Technického muzea, hasiči ji budou muset zajistit.

„Příčinou (výpadku dodávek elektřiny) je mokrý, těžký sníh, který nyní na tomto území napadl. Většina poruch je způsobena padajícími stromy nebo větvemi, které spadly do vedení a poškodily jej,“ uvedl Šperňák.

Opraváři eg.d postupně na poruchách pracují od pátečního rána. Předpokládají, že většinu z nich se podaří vyřešit v průběhu dne. Jak dlouho to ale bude trvat, zatím nejsou schopni odhadnout.

Stovky dopravních nehod a kolabující veřejná doprava

Vydatné sněžení přišlo na jih Moravy a do Zlínského kraje už v noci na čtvrtek a v průběhu dne komplikovalo hlavně dopravu. V Jihomoravském kraji řešili policisté v průběhu čtvrtka 150 dopravních nehod, většinou bez zranění, ve Zlínském kraji to bylo 51 nehod. Zpoždění kvůli zasněženým silnicím nabírala i veřejná doprava. Na pátek však už meteorologové předpovídají jenom ojedinělé sněžení. 

Sníh, který na některých místech Česka padal i v noci, už žádné vážnější problémy na silnicích nezpůsobuje. V jednotlivých regionech Česka je situace podobná, silnice jsou sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností.

Sníh poškodil střechu muzea

Těžký sníh způsobuje problémy i jinde, například v Brně poškodil střechu Technického muzea. Momentálně na místě zasahují hasiči, přivolán byl i statik. Budova muzea je v současné době uzavřená, omezena je i doprava, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. 

„Konstrukce střechy je viditelně poškozená, takže by hrozila její větší destrukce. Tomu se snažíme předejít,“ uvedl Mikoška. Hasiči na místo povolali statika, určil, že je střechu třeba zevnitř stabilizovat. „V tuto chvíli střechu odlehčujeme, odstraňujeme z ní sníh. Máme tady automobilový žebřík. Následovat bude stabilizace konstrukce zevnitř,“ uvedl mluvčí hasičů.  

Částečně nebo úplně roztátý sníh, který v Česku napadl, může při poklesu teplot namrzat. Tvorba náledí a zmrazků hrozí ve všech krajích minimálně od pátečního odpoledne do sobotního rána, informoval Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).