Česko zasáhlo husté sněžení, někde může napadnout až čtvrt metru mokrého a těžkého sněhu

Nad územím Jihomoravského kraje začalo ve čtvrtek brzy ráno hustě sněžit. Povrch většiny silnic je mokrý po chemickém ošetření a při jízdě autem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, vyplývá z údajů zveřejněných na webu Správy a údržby silnic. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu také ve Zlínském, Jihočeském, Olomouckém kraji nebo na Vysočině, postupně se sněhové srážky přesunuly na sever Česka. Spadnout má  během čtvrtka až 15 centimetrů nového sněhu, na východě Moravy možná až 25 centimetrů. Podle meteorologů má na východě republiky sněžit až do pátečního rána, původně mělo přestat v noci na pátek.

Na jižní Moravě sněží od ranních hodin. V některých částech napadaly i desítky centimetrů sněhu. Na dopravu byl proto extrémní nápor především v ranních hodinách. Podle mluvčí jihomoravských policistů Bohumila Maláška se situace kolem poledne uklidnila, odpoledne ale opět sněží.

Od rána sníh komplikuje autobusovou dopravu. Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje upozorňuje na webu, že s ohledem na náledí a sníh je zhoršená sjízdnost a téměř v celém kraji je to příčina zpoždění spojů v řádu i desítek minut u autobusových a trolejbusových linek. Provoz vlaků a tramvají by měl být bez větších potíží.

Pro nákladní auta je od 7:00 uzavřena silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku. 

Sníh v Brně zastavil i MHD

V Brně silničáři spotřebovali přes tři sta tun posypového materiálu. „Výjezd všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací, který začal v 5:25, v současné době bez přerušení neustále pokračuje. Doposud bylo za dnešek spotřebováno 310 tun posypového materiálu, 1460 kilometrů komunikací v naší správě bylo ošetřeno pluhováním a všechny naše posypové vozy najely od ranních hodin asi 1860 kilometrů,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Kvůli počasí se ráno téměř zastavila MHD v kopcovitých úsecích města, po ošetření se ale vozy znovu rozjely. Podle Klištince jsou silnice první třídy po chemickém ošetření holé a mokré a ostatní komunikace místy pokryté zbytky rozježděného sněhu. „V současné době začínají teploty ve výše položených částech města Brna klesat pod bod mrazu, proto upozorňujeme řidiče zejména na území městských částí Kohoutovice, Líšeň, Lesná, Soběšice a Útěchov na nutnost opatrné jízdy,“ zdůraznil Klištinec.

Z důvodu nevyhovujících meteorologických podmínek bylo přesměrováno do Vídně letadlo z Londýna, které mělo před půl pátou odpoledne přiletět do Brna.

Od rána řešili jihomoravští policisté přes 150 událostí. Většinou šlo o nehody bez zranění nebo s lehčími zraněními. Policie ale řešila také zablokované komunikace nebo spadené větve na silnicích. Policisté ale řešili také popadané stromy na silnice a podobně. Podle Maláška by do půlnoci mohlo být událostí i kolem dvou stovek.

Brněnská vila Tugendhat pod sněhem
Zdroj: ČT24/Eliška Vrláková

Podobná situace je také ve Zlínském kraji. Silnice v regionu byly dopoledne na třech místech po určitou dobu nesjízdné. Šlo o úseky mezi Slavičínem a Pitínem, na Syrákově a mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem, řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Po poledni byly podle ní úseky už sjízdné. Policie od rána do 18:00  evidovala 51 dopravních nehod, vyžádaly si čtyři zranění. 

U Valašského Meziříčí havaroval autobus, nehoda se však obešla bez zranění. Již dříve také skončil autobus opřený o strom u Pozlovic na Zlínsku, žádný z cestujících nebyl zraněn. Zřejmě nejvážnější čtvrteční nehoda v kraji se stala u Kvasic, kde řidič osobního automobilu dostal smyk a narazil do stromu, řidič byl zraněn.

Na silnicích nižších tříd v horských oblastech Vsetínska leží už několik dní vrstva uježděného sněhu. Také tam je na místě při jízdě velká opatrnost. Vyplývá to z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).  

Dálnice a silnice prvních tříd jsou podle Lucie Trubelíkové ze zlínského pracoviště ŘSD po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. „Na většině území přetrvávají sněhové přeháňky. Teplota se pohybuje pod bodem mrazu. Upozorňujeme řidiče na riziko tvorby námrazy a náledí,“ uvedla.

Silné sněžení komplikuje dopravu v Česku (zdroj: ČT24)

V Olomouckém kraji začalo sněžit po 07:00. Silničáři jsou v pohotovosti, podle předpovědi má sněžit v regionu po celý den. Motoristé v Olomouckém kraji musejí být kvůli počasí při řízení nadále opatrní. Týká se to především silnic od středních poloh výše, kde je rozbředlý sníh nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Kvůli počasí se stala v Olomouckém kraji řada nehod, u Velkých Losin na Šumpersku například policisté momentálně vyšetřují nehodu dvou osobních aut, která se však obešla bez zranění. U Velkého Týnce se po 18:00 střetly dva autobusy, komunikace je tam podle dopravních informací policie do zhruba 20:30 dočasně uzavřena.

Sjízdné už byly odpoledne také silnice v Moravskoslezském kraji, i tam ale silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti, zejména ve vyšších polohách Beskyd. Pro nákladní vozy těžší 12 tun je stále uzavřený zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Na Vysočině vyjelo 110 aut silničářů

Také na Vysočině jsou kvůli hustému sněžení silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Silničáři vyjeli asi se 110 auty, čerstvý sníh je podle dispečera krajské správy a údržby silnic Romana Hubeného nejdřív nutné odhrnovat, silnice se budou také solit nebo sypat drtí.

„Silnice máme pod sněhem, na jedničkách je rozbředlý sníh, na dvojkách, trojkách je sníh ujetý, místy se tvoří sněhové jazyky. Je potřeba opatrnost, bude to znovu zapadávat,“ řekl Hubený.

Policie řešila od rána do odpoledne 29 nehod, uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová. Například v Okříškách sjel do příkopu autobus, vyprostit ho přijeli hasiči. Nehoda se obešla bez zranění stejně jako nehoda nákladního auta v Měříně na Žďársku nebo nehoda dvou aut ve Štokách na Havlíčkobrodsku.

Na jihu Čech už napadlo kolem deseti centimetrů sněhu

Silničáři v Jihočeském kraji odstraňují od ranních hodin z vozovek čerstvý sníh, do terénu vyjelo zhruba 170 vozů. Policisté řešili od rána do brzkého odpoledne asi šedesát nehod. Většinu z nich způsobila nepřiměřená jízda na zasněžené či namrzlé vozovce. Nikdo při haváriích neutrpěl žádné vážnější zranění. Kvůli nehodě byla u Soběslavi na Táborsku částečně uzavřena dálnice D3 ve směru na Prahu. Před polednem byl provoz zcela obnoven.

„Nehod je skutečně výrazně více než v jiných dnech. Řidiči bohužel často nepřizpůsobili jízdu stavu vozovky,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Několik jihočeských dopravních nehod přiblížil i redaktor ČT Martin Štěpánek. „Okolo šesté hodiny sjelo auto u Petříkova na Českobudějovicku do rybníka, zasahovali tam záchranáři. Před 7:00 se u Dubičného srazilo osm aut. Máme hlášenou i aktuální nehodu na Prachaticku – v úseku Husinec–Lažiště se srazily dva autobusy, nehoda je naštěstí bez zranění,“ řekl Štěpánek krátce po 8:30.

Řidiči musí být velmi opatrní také na silnicích ve Středočeském kraji, včetně hlavních tahů, vyplývá z informací ŘSD. Ve středních Čechách motoristy ráno kromě sněhu potrápil silný vítr, a to především na Pražském okruhu, dálnici D1 a na silnici první třídy číslo 3. Krajští cestáři proto ráno poslali do terénu 69 sypačů.

Středočeští hasiči a policisté od rána zaznamenali zvýšený počet nehod, většinou bez zranění. Například u Zbuzan nedaleko Prahy skončila dodávka v příkopu a v Nečíně na Příbramsku se srazilo osobní auto se sypačem.

V Praze ráno do terénu vyjelo všech 73 sypačů a desítky dalších strojů na úklid cest. Hlavní silnice byly mokré, ale sjízdné. Sněžení mělo ráno dopad na některé spoje pražské integrované dopravy. Kvůli špatné sjízdnosti měly problémy linky 245, 248, 347 a 301. Autobusy v některých úsecích jely náhradní trasou, dočasně byly zrušeny některé zastávky.

V Královéhradeckém kraji musí být řidiči opatrní zejména na Rychnovsku, kde na většině silnic ráno ležel rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách okresu byla na silnicích souvislá vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno po chemickém ošetření většinou mokré. Na silnici k hraničnímu přechodu Pomezní boudy v Krkonoších ležela ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu.  

Také na některých menších silnicích v Pardubickém kraji leží čerstvý sníh. Řidiči by měli zpomalit hlavně v okolí Moravské Třebové, Lanškrouna, Poličky, Vysokého Mýta nebo Skutče. Kluzké jsou vozovky také v Železných horách. Zvolnit je nutné i na Pardubicku, kde byla ráno v terénu všechna vozidla údržby. V krai se stalo několik nehod, například dopoledne se v Bystrém u Poličky srazil kamion s autobusem, v němž cestovalo osm pasažérů a řidič. Při nehodě se nikdo nezranil.

Husté sněžení komplikovalo dopravu i v Ústeckém kraji, kde policisté řešili desítky nehod, nevyhnuly se ani krajskému městu. Policie i silničáři nabádají k opatrnosti, v Ústí se stalo od rána několik dopravních nehod, velké zpoždění měly některé linky MHD. Zasněžená byla dálnice D8 v úseku z Ústí nad Labem k hranici s Německem. Sněžilo také na Chomutovsku, Lounsku i Litoměřicku. Krajští silničáři vyslali do terénu veškerou techniku a před polednem se situace uklidnila.

90' ČT24: Sníh komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Sněžit má až do pátečního rána

Původní výstraha uváděla, že husté sněžení má trvat do čtvrteční noci, nově však ČHMÚ hovoří o páteční osmé hodině ranní. Do té doby tam napadne dalších pět až 20 centimetrů sněhu, přičemž nejvyšší nová sněhová pokrývka se čeká v Jihomoravském kraji.

Sněžit bude nadále i v západní polovině území, proti východní části tam ale napadne do rána méně sněhu, maximálně pět centimetrů. Meteorologové upozorňují, že nový sníh je mokrý a těžký, může tak lámat větve stromů.