Víkendové počasí bude vhodné k lyžování, od pondělí se začne oteplovat

UDÁLOSTI: Meteorologové rozšířili a prodloužili výstrahu na sněžení až do pátečního rána (zdroj: ČT24)

Na horách o víkendu vydrží zimní počasí. Teploty zůstanou většinou i přes den pod bodem mrazu a místy se přidá ještě občasné slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Po dlouhé době budou z kraje prosince velmi dobré podmínky pro zahájení zimní sezony na českých horách, ve většině lyžařských středisek se rozjedou lanovky a vleky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Některé areály už otevřely minulý víkend. Nicméně ještě v pátek ráno bude platit výstraha kvůli nové sněhové pokrývce.

Ve středu leželo na Šumavě od deseti do 40 centimetrů a na hřebeni 50 až 65 centimetrů sněhu, v Krušných horách nejčastěji od deseti do 25 centimetrů, na hřebeni kolem Klínovce a Fichtelbergu bylo 25 až 35 cm sněhu. Mezi deseti až zhruba 40 centimetry bylo v Jizerských horách, Orlických horách a v Krkonoších. Kolem půl metru sněhu bylo ve středu v Jeseníkách. V Beskydech je o něco méně a na Českomoravské vrchovině a v dalších nižších pohořích leželo nejčastěji od několika jednotek do deseti centimetrů sněhu.

Ve čtvrtek sněhu dál přibývalo. V noci přišlo sněžení od jihu a postupně se rozšířilo téměř do celé republiky. Přes noc napadlo až pět centimetrů sněhu, ve čtvrtek přes den dalších deset, ojediněle i patnáct centimetrů. Do pátečního rána přibude ještě v západní části republiky pět, na východě i deset centimetrů sněhu a v Jihomoravském kraji možná ještě více.

Během pátečního dopoledne bude sněžení ustávat a odsouvat se dále k severovýchodu. „Zatím je předpoklad, že nejvíce sněhu (asi deset až dvacet centimetrů a ojediněle i více) napadne ve východní polovině území, a to nejen na horách, ale i v nižších a středních polohách, a naopak méně v západní polovině Čech,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha na novou sněhovou pokrývku platí pro východní polovinu republiky do 8:00.

O víkendu bude sněžit také, ale méně. V sobotu přibude nejvíce nového sněhu na Šumavě, a to pět až sedm centimetrů, v neděli očekávají meteorologové pouze ojedinělé sněhové přeháňky. V noci na pondělí budou srážky četnější, ale hlavně v nižších polohách spíše dešťové, mohla by se vytvořit i ledovka.

Velmi dobré přírodní sněhové podmínky podpořila i výroba technického sněhu, kvalita sjezdových tratí je tak na úvod sezony velmi dobrá. Užijí si i běžkaři, kteří již najdou upravené běžkařské tratě ve všech českých pohořích, strojově upraveno je již kolem 300 kilometrů tras, uvedl ČHMÚ.

Od pondělí se podle meteorologů začne oteplovat. V Čechách bude místy pršet, jen na horách sněžit. Na Moravě a ve Slezku bude ještě v první polovině týdne pokračovat zimní počasí, odpolední teploty se ale postupně dostanou až k pěti stupňům Celsia.

Za úklid zodpovídají vlastníci cest nebo pověření správci

Když nasněží, je nasnadě otázka, kdo sníh uklidí – a kdo je odpovědný za případné škody, které nastanou. Podle platné legislativy zodpovídá za stav cesty její vlastník. V případě chodníků to bývá obec, silnice mohou patřit i kraji nebo státu, ale mohou mít i soukromého majitele. Vlastník případně může úklidem pověřit někoho jiného, který je pak považován za správce komunikace.

Obce se obvykle kvůli riziku, že se někdo na chodníku zraní, pojišťují, ale zejména ty menší s údržbou příliš nespěchají. Třeba ve středočeské Zvoli mají přednost silnice, zatímco s úklidem chodníků čeká radnice, než přestane sněžit. „Finální úklid nastane ve chvíli, kdy sníh nebude přibývat. Bude odhrnut, případně posypáno tam, kde to bude klouzat,“ poznamenal starosta Miroslav Stoklasa.

Podle vedoucího právního oddělení dTestu Petra Šmelhause je ale potřeba v případě zranění na sněhu vždy pečlivě zvážit, kdo škodu způsobil. „Mohu to být já, protože jsem se mohl neopatrně pohybovat. Může to být způsobeno také nedostatečnou údržbou,“ upozornil.