Ovocnáři poslali obcím zasaženým tornádem stovky jabloní, švestek nebo meruněk

Stromky pro obce zasažené tornádem (zdroj: ČT24)

Školkařský svaz Ovocnářské unie předal stovky ovocných stromků obcím, které v červnu zasáhlo tornádo. Rozdělí si je obyvatelé Hrušek, Lužic, Mikulčic i Moravské Nové Vsi. Ti, kterým živel zničil zahrady, je dostanou zdarma. Zeleň vysazovali dobrovolníci rovněž v Hodoníně.

V obcích postižených tornádem začala velká burza ovocných stromků. Celkem jich ovocnáři přivezli na dva tisíce. „Tady máme například švestky, protože to je ovocný druh, který sem patří, a meruňky a slivoně jsou tady nejoblíbenější,“ popisuje tajemník Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR Roman Chaloupka.

Pro obyvatele, jimž tornádo zničilo zahrady, jsou všechny stromky zdarma. „Aby se zase cítili jako doma a ne na poušti,“ poznamenal Chaloupka. Kdo prý přijde, na toho se dostane, říká předseda Českého zahrádkářského svazu Mikulčice Stanislav Koneček. „My tady všichni o sobě víme, kdo byl postižený,“ dodal.

Vít Pavka by chtěl alespoň třicet stromků. „Já jsem byl na tom ovoci závislý. Nic jsem nekupoval, všechno jsem si vypěstoval a sklidil,“ řekl. Bohuslav Čapka přišel asi o patnáct ovocných stromků – švestky, hrušně, jabloně i meruňky. A právě meruňka byla zase prvním stromem, který si chtěl vysadit. „Myslím, že třetím rokem by už na stromku něco mohlo být,“ míní.

Tento týden se sázelo také v Hodoníně. V části, kterou tornádo zasáhlo, dobrovolníci vysadili přes sedm desítek stromů. „Město je iniciátorem s tím, že jsme doufali, že lidé budou mít touhu se do akce zapojit, a tady vidíte výsledek. Já jsem rád, že tolik lidí přišlo,“ ukázal starosta Hodonína Libor Střecha (PRO-HOD). Na rozdíl od zahrad v obcích zasažených tornádem lidé v Hodoníně vysazovali habry, lípy, javory a sakury.