Vězeň hrozil otravou vody v šesti městech jako v seriálu. Soud mu přidal dalších pět let za mřížemi

Úhrnný trest pět let vězení vyměřil Krajský soud v Plzni osmatřicetiletému Marku Vadelovi za vyhrožování teroristickým činem a za šíření poplašné zprávy. Podle soudu loni v srpnu, když si odpykával trest v plzeňské věznici, napsal a rozeslal několik dopisů na ministerstvo spravedlnosti, na kriminální policii a médiím. V dopisech požadoval propuštění některých vězňů, víc než deset milionů korun a automobil. V opačném případě hrozil, že otráví pitnou vodu v šesti blíže neurčených městech. Rozsudek zatím není pravomocný, Vadel i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání.

Jedenáctkrát soudně trestaný Vadel je nyní počtvrté ve výkonu trestu, který mu má vypršet v roce 2029. Za napsání výhružných dopisů mu hrozilo až dvanáct let vězení. Státní zástupce navrhoval čtyřletý trest. Vadel se k napsání i rozeslání dopisů přiznal a vyjádřil nad tím i lítost. Zároveň ale řekl, že se cítí nevinný.

Vadel uvedl, že dopisy psal ve velmi špatném psychickém stavu, protože se nemohl vídat se svým synem a také protože jeho ženu opakovaně napadal a bil její současný přítel. Také se cítil nespravedlivě odsouzen za mravnostní trestný čin při předchozím soudním procesu.

Na nápad s otrávením pitné vody ve městech ho podle jeho slov přivedlo sledování seriálu Kobra 11. U soudu se domáhal vypracování nového psychiatrického posudku a požadoval zproštění obžaloby.

Údajní teroristé ze skupiny „al-Vira“

Vadel podle státního zástupce loni v srpnu napsal ve vězení dopisy, ve kterých záměrně dělal pravopisné chyby a používal nesprávnou stylistiku, aby to vypadalo, že autorem je cizinec špatně ovládající češtinu. Chtěl tak vyvolat dojem, že dopisy psal člen teroristické skupiny al-Vira, která vyznává islám v jeho násilné, extremistické a militantní podobě za užití teroristických útoků, stojí ve spisu.

Podstatou jednoho dopisu bylo sdělení, že do určitého časového horizontu má stát propustit z českých věznic vězně, jejichž příjmení začínají písmeny A, L, V, I, R, tedy i počátečním písmenem jeho jména. Jeden dopis napsal i sám sobě a nechal ho u sebe na cele. V tomto dopise mu údajná teroristická skupina udělovala pokyny, jak má vyzvednout u kostela v Plzni peníze a vozit je po několika místech, než je předá. Pokud by neuposlechl, vyhrožovali domnělí teroristé násilím na jeho rodině.

Další dopisy poslal do regionální televize a kriminalistovi. V těchto dopisech se za nikoho nevydával, ale oznamoval v nich, že ho kontaktovali islamističtí teroristi, a popsal domnělé výhrůžky.

Fakt, že z vězení vodu otrávit nemohl, nehraje podle soudce roli

Soud nenašel pro Vadelovo jednání žádnou polehčující okolnost. Dopisy rozesílal během několika dní, což svědčí o plánovaném jednání, řekl soudce Jan Hostaš. Fakt, že z vězení nebyl schopen hrozbu naplnit a pitnou vodu otrávit, podle soudu nehraje roli. „Pokud by se taková informace dostala do médií, vyvolala by vážnou obavu v celé České republice, neboť bylo vyhrožováno otrávením vody v šesti městech a obcích,“ řekl soudce.

Vadelovi naopak přitížilo, že se skutku dopustil v době, kdy byl ve vězení, které na něj má působit nejen represivně, ale i výchovně. Podle soudu je zřejmé, že předchozí tresty žádný výchovný efekt neměly. Proto zpřísnil i typ věznice, kde si má Vadel trest odpykat. Je ve věznici s ostrahou, ta ale podle soudu evidentně nepřispěla k jakékoliv nápravě. „Trestné činnosti se dopustil během výkonu trestu, což je naprosto nepřijatelné,“ dodal soudce.

S tím souhlasí i státní zástupce Martin Bílý. Navrhoval uložení čtyřletého trestu, soud nakonec vyslovil přísnější verdikt. „Myslím, že i tento trest lze akceptovat, není nepřiměřeně přísný ve vztahu k panu obžalovanému, neboť se opakovaně dopouštěl trestné činnosti a tohoto jednání se dopustil v době výkonu trestu,“ dodal žalobce.