Pumu si vymyslel, fotku stáhl z internetu. Za šíření poplašné zprávy hrozí muži tři roky vězení

Středeční telefonát na tísňovou linku 158 zkomplikuje život šestatřicetiletému muži. Policistům řekl, že při procházce se psem u Zdounek na Kroměřížsku spatřil pumu. Tvrdil, že zvíře také vyfotil. Podle policie si ale zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu.

Muž policii tvrdil, že pumu viděl při procházce se psem kolem 19:00 u kapličky nedaleko Zdounek a podařilo se mu ji vyfotografovat. „Na základě těchto informací starosta vyhlásil upozornění pro občany v místním rozhlase. Morkovičtí policisté propátrali okolí Zdounek, ale šelmu nezahlédli. Zjišťovali také důvěryhodnost fotografií a poskytnutých informací,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Podle mluvčí policisté fotografii následně dohledali na internetu. Ve čtvrtek ráno proto muže znovu vyslechli. Přiznal se, že si šelmu vymyslel. Muž je podezřelý ze šíření poplašné zprávy, v případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení.

Hlášení o pumě přichází i z jiných míst

V sobotu měl neznámé černošedé zvíře u Hoštic na Kroměřížsku zahlédnout jiný muž. V prachu na polní cestě, po které se mělo pohybovat, ani v jejím okolí policisté následně žádné stopy nenalezli. Policie začátkem tohoto týdne prověřovala i stopy, které lidé objevili u ovocné školky v Litenčicích. Přivolaný veterinář zjistil, že jde o otisky tlap velkého psa. V pondělí přijali policisté zprávu o možném výskytu pumy také z Dřínova. Místo, kde se mělo zvíře podle svědka pohybovat, v úterý prohledali, ani tam však žádné stopy neobjevili.

Ve třech zmíněných případech policie podle mluvčí zatím žádné protiprávní jednání neshledala. „Lidé se skutečně domnívali, že pumu nebo podobné zvíře viděli, nebyli si však jistí. V dobré víře to proto oznámili policii,“ řekla Kyšnerová. Zprávy o možném výskytu velké kočkovité šelmy ve volném terénu v minulých týdnech přicházely i z Vyškovska, Pelhřimovska a Jindřichohradecka, ani tam se ji vypátrat nepodařilo.