Ekologové dál požadují stopku pro rozhlednu na Králickém Sněžníku. Stavba zatím kvůli počasí stojí

Události ČT: Stavba rozhledny na Králickém Sněžníku byla kvůli počasí pozastavena (zdroj: ČT24)

Stavbaři kvůli počasí pozastavili práce na rozhledně na Králickém Sněžníku. Pokračovat by tak měli až na jaře. Ekologové dlouhodobě upozorňují na pochybení a porušování zákonů o ochraně přírody. Podle nich by měl být projekt zastaven úplně. Bojí se hlavně přílivu turistů, proto už vznikají plány, jak pohyb lidí na hoře omezit nebo usměrnit.

Na Králickém Sněžníku je nyní klid, stavbařům práci neumožňuje silný vítr či námraza. I když se momentálně na rozhledně nepracuje, spor pokračuje dál. Kvůli stavbě například vznikla provizorní cesta, aby se na staveniště dostala technika. Podle ekologů však nemá potřebná povolení. „Dochází k zásahu do chráněných míst v rezervaci, to znamená, že tam vzniká další cesta,“ řekl předseda Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Šumperk Slavimír Bušina. 

Slova šéfa šumperské pobočky ČSOP potvrzuje také ministerstvo životního prostředí. „My máme informace o tom, že došlo k nějakým porušením podmínek povolení stavby,“ řekl zástupce resortu ze sekce ochrany přírody a krajiny Petr Havel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Polská vyhlídková věž má stát necelých osmdesát milionů korun, část peněz z evropských zdrojů uvolnilo i Česko. Pět ekologických organizací ale nadále trvá na odebrání dotace. Polský investor, kterým je obec Slezské Stráně, ale tvrdí, že k tomu není důvod.  „Neporušujeme zákon. Ano, po té stezce, kterou hloubíme a stavíme, se pohybují různá vozidla, ale to máme povolené,“ řekl starosta Dariusz Chromiec.

Rozhledna byla na Králičáku i v minulosti

Největší obavy mají ochránci přírody z toho, že na Králickém Sněžníku neúměrně vzroste turistický ruch. Ekologické organizace z Česka a Polska už podle Havla projednávají způsoby možnosti regulace nebo usměrnění návštěvníků na vrcholu hory.  

Pro některé obyvatele regionu je projekt rozhledny návratem k původnímu stavu. Vyhlídková věž tam totiž stála už v 19. století. „Rozhledna na Králickém Sněžníku historicky byla, stržena byla v roce 1973,“ uvedl starosta Králík Václav Kubín (Sportovci). Vyhlídka na Králičáku se má turistům otevřít v září příštího roku.