V Plzni při policejním zákroku zemřel muž. Zkolaboval, když ho policisté zpacifikovali kvůli agresivitě

V Plzni ráno zemřel při policejním zákroku sedmadvacetiletý muž. Policie uvedla, že ho zadržela poté, co se dobýval do jednoho domu, napadl příbuzného a poté i přivolané policisty. Policie použila donucovací prostředky. Zajištěný nejevil známky zranění, ale po chvíli zkolaboval a nepodařilo se ho oživit ani policii, ani přivolaným záchranářům. Okolnostmi případu se zabývají kriminalisté a policie zatím nebude poskytovat bližší informace.

Událost se stala po šesté hodině ráno. Policisté vyjížděli do čtvrti Lochotín. Mladý muž se tam podle dostupných informací domáhal vstupu do obydlí svého rodinného příslušníka, kterého potom napadl.

„Po příjezdu policistů na místo se muž choval agresivně a následně zaútočil i na policisty. Ti po zákonných výzvách, na které muž nereagoval, použili donucovací prostředky a muže omezili na osobní svobodě,“ popsala krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Neupřesnila, jaké donucovací prostředky policie použila.

Letos to není první případ úmrtí po zásahu

Letos to není v Česku první případ, co při policejním zásahu nebo po něm někdo zemřel. Policisté 19. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž poté zemřel v sanitce. Následně se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací. Tento týden policie zveřejnila závěry pitevní zprávy, podle níž mezi zákrokem policistů a úmrtím muže není souvislost a smrt muže přímo souvisela s intoxikací pervitinem.

Po potyčce a následném zásahu strážníků v Březnici na Příbramsku zemřel letos v srpnu čtyřiadvacetiletý muž. Policie v září oznámila, že podle soudního lékaře byl příčinou úmrtí otok mozku způsobený úrazem. Mechanismus vzniku zranění je předmětem dalšího znaleckého zkoumání. Události předcházelo podle policie fyzické napadení mezi čtyřmi lidmi. K potyčce byli přivoláni strážníci, kteří při zásahu použili slzotvorný prostředek. Mladík upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel.