Cestu na Slovensko komplikují opravy ve Valašském Meziříčí. Novojičínsko čeká nápor kamionů

Ředitelství silnic a dálnic začalo ve Valašském Meziříčí opravovat frekventovanou Rožnovskou ulici, která je součástí hlavního tahu na Slovensko. Uzavřen je sice jenom kilometr a půl ulice, i to však způsobí velké problémy zejména v tranzitní dopravě. Objížďka pro kamiony vede přes Frenštát pod Radhoštěm, Příbor a Nový Jičín.

Silnice I/35 patří mezi nejvytíženější ve Zlínském kraji především kvůli husté tranzitní dopravě mezi Slovenskem a Valašskem. Ve směru z Valašského Meziříčí do Rožnova je silnice průjezdná jedním jízdním pruhem, vjezd do města je uzavřen úplně.

Objížďka pro auta nad 7,5 tuny vede přes Frenštát pod Radhoštěm, Příbor a Nový Jičín. To je 54 kilometrů navíc a zdržení víc než hodinu. Osobní auta mohou jet přes Krhovou. Tato objížďka je podstatně kratší, až dvacet tisíc aut denně se ale na objížďky úplně nerozptýlí, řidiči si totiž našli „alternativu“ a ucpali valašskomeziříčskou Zašovskou ulici, ta teď zřejmě bude hlavní příjezdovou trasou do města. 

Co přinese rekonstrukce

„V rámci stavebních úprav provedeme doplnění odvodnění pomocí uličních vpustí, osazení obrub, úpravy napojení a sjezdů, dále obnovu a doplnění svislého a vodorovného dopravního značení silnice,“ komentovala samotné úpravy Rožnovské ulice Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště ŘSD.

Chodník sice nebude stavbou dotčen, ale přechody pro chodce budou na silnici I/35 uzavřeny. „Dále bude přechod pro chodce uzavřen i u obchodního domu Lidl. Vzhledem k uzavření přechodů pro chodce na silnici I/35 bude vytvořen dočasný přechod pro chodce u čerpací stanice,“ dodala.

Silničáři by chtěli práce dokončit v tomto roce. Oprava silnice bude stát 53 milionů korun bez DPH.

Dopravní omezení na Frýdecko-Místecku

Pracuje se i na Frýdecko-Místecku, kde začala oprava více než devítikilometrového úseku silnice I/56 mezi Frýdkem-Místkem a obcí Pstruží. Silnice sice bude po dobu oprav průjezdná a řidiči nebudou muset využívat objízdné trasy, i tak se ale musí připravit na možné komplikace v dopravě.

„Nové dopravní značení bylo rozmístěno už v neděli. Délka maximálního trvání opravy je 140 dní, snahou bude termín zkrátit bez dopadu na kvalitu odvedené práce,“ uvedl Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Oprava silnice je rozdělena na tři jednotlivé úseky. Obnovovat se budou asfaltové vrstvy silnice, ale motoristé budou moci silnici i během oprav využívat, zredukován bude pouze počet jízdních pruhů. Na čtyřproudé komunikaci tak zůstanou zachovány vždy dva pruhy, které umožní obousměrný provoz.