V Krkonoších budou po staré vlakové trati jezdit tramvaje z ostravského dopravního podniku

Události: Tramvaje pro Krkonoše (zdroj: ČT24)

Čtyři vysloužilé tramvaje ostravského dopravního podniku budou jezdit v Krkonoších. Zakoupil je spolek Přítel Krkonošského metra, který chce na málo využívané vlakové trati mezi Rokytnicí nad Jizerou a Martinicemi v Krkonoších obnovit hromadnou dopravu pro místní.

Tramvaje typu T3 měly jít původně do šrotu, organizátoři projektu Krkonošské metro je zachránili. Z Ostravy je převezou do Libereckého kraje. „Muselo jít dolů hlavně všechno ze střechy. Pantografy, ty už jsou uvolněné, jenom se pak jeřábem sundají, proudový filtr,“ řekl ředitel projektu Krkonošské metro Karel Jakubů.

Všechny čtyři nachystané tramvaje vyjedou do Krkonoš už ve středu. Tam budou čekat v městech na železniční trati, než budou moci být uvedeny do provozu. Vlaková trať se předtím musí upravit, aby po ní tramvaje mohly jezdit. S řešením pomohou studenti i pedagogové Dopravní Fakulty ČVUT v Praze. „Musí tam být samozřejmě alternativní pohon. Nebudeme natahovat troleje. Půjde o lehký pohon, který bude založen na CNG,“ vysvětlil Petr Moos z Fakulty dopravní ČVUT.

V plánu je pak i rozšíření trati. Nové koleje by měly vést až k lyžařským areálům v Horní Rokytnici. První tramvaj by na této trase mohla podle organizátorů projet už příští rok.