Při výkopech na Žďársku byla nalezena nevybuchlá puma. Pyrotechnik ji zneškodnil

Ve Velké Bíteši na Žďársku policie evakuovala asi 1300 lidí kvůli nálezu letecké pumy. Pracovníci ji našli v neděli dopoledne při výkopech v okrajové části města. Mluvčí krajské policie Dana Čírtková později sdělila, že pumu policejní pyrotechnik s doprovodem policejních vozidel převezl na bezpečné místo v okolí města, kde ji zneškodnil.

O nálezu v lokalitě U Kapličky, kde dělníci připravovali základy pro stavbu nového rodinného domu, se policie dozvěděla v 10 hodin. Šlo o pumu měřící okolo 70 centimetrů.

Místo museli opustit lidé z domů zhruba v okruhu 800 metrů. Podle mluvčí odjeli k příbuzným a známým nebo využili evakuační autobus. Před 14:00 byla lokalita zcela uzavřená.

S evakuací obyvatel pomáhali hasiči. Autobusy je převážely ke hřišti, kde je i pro případ, že by někomu bylo špatně, zdravotnická záchranná služba. Na hřišti bylo podle policie asi 150 osob.

Na začátku května pyrotechnici likvidovali dvě pumy

Letos došlo už ke dvěma podobným nálezům. 1. května 2021 bylo evakuováno okolo tří set lidí z domů v obci Sosnová na Opavsku, poté co tam hledač kovu našel nevybuchlou pumu německé výroby o hmotnosti 250 kilogramů. Vzhledem ke stavu munice provedl policejní pyrotechnik na místě její řízenou likvidaci. Lidé se mohli vrátit domů po několika hodinách.

Hned 5. května se pak v petrochemickém areálu Unipetrolu u Litvínova na Mostecku našla jiná letecká puma. Po poledni kvůli tomu policie na zhruba dvě hodiny uzavřela hlavní silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem. Z chemického areálu Záluží u Litvínova se muselo evakuovat 5400 osob. Pyrotechnik pumu těžkou 250 kilogramů zneškodnil, aby nenastal výbuch, a poté ji odvezli mimo areál k řízené likvidaci.