Sokolov dá peníze na školy v přírodě. Mají posílit vzájemné vztahy po covidové izolaci

Město Sokolov přispěje základním školám na takzvané adaptační pobyty v přírodě, které mají dětem pomoci s posílením vzájemných vztahů po dlouhé sociální izolaci kvůli epidemii koronaviru. Radnice na ně vyčlenila sedm a půl milionu korun, na každého žáka tak vychází tři tisíce korun. Příspěvek na týdenní pobyt by měl být podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové (ANO) dostačující. Pobyty mají podpořit i místní podnikatele.

„Děti se téměř rok neviděly, rok nebyly ve škole. Chybí jim kolektiv a různé aktivity, a tak velice strádají. Proto jsme se rozhodli, že pošleme naše děti na školu v přírodě, a to v měsíci září a říjnu,“ řekla starostka města.

Radnice chce týdenními pobyty v přírodě podpořit i místní podnikatele. Uskutečnit se mají právě v Karlovarském kraji. „Chceme pomoct provozovatelům ubytovacích a stravovacích zařízení i místním dopravcům a dalším, kteří se kvůli koronavirové krizi potýkají s existenčními problémy,“ uvedla Oulehlová.

Projekt počítá se všemi 2500 žáky sokolovských základní škol. Jaký bude o školu v přírodě zájem, se bude teprve zjišťovat. Do konce školního roku se chce město společně s řediteli jednotlivých škol zaměřit na organizaci pobytů v přírodě.

Všechny školy v přírodě byly loni zrušeny

Ředitel sokolovské základní školy Křižíkova Vladimír Vlček příspěvek školám vítá. Věří, že o pobyt bude mezi žáky i rodiči velký zájem. Od propuknutí epidemie minulý rok v březnu musela škola veškeré pobyty i výlety zrušit. Ředitel ale uvedl, že organizace pobytů s takto velkým počtem žáků bude pro školy složitá.

Sokolov se tak pravděpodobně stane prvním městem, které peníze z rozpočtu využije tímto způsobem. Vedení města podle starostky věří, že budou inspirací i pro další města nebo kraje v Česku.