V kauze Stoka přibylo deset obviněných. Měli manipulovat se zakázkami investičního odboru radnice

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka týkající se možné korupce na radnici Brno-střed přibylo dalších deset obviněných. Jde o pět podnikatelů a jejich firem. Na obvinění upozornily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Policie nově obviněné stíhá za manipulaci zakázek investičního odboru městské části, hlavní větev případu už řeší soud.

„Mohu potvrdit stíhání celkem deseti právnických a fyzických osob. U všech obviněných připadá v úvahu odklon trestního řízení – dohoda o vině a trestu nebo podmíněné zastavení trestního stíhání,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík.

Pětici podnikatelů a jejich firem obvinila z manipulace zakázek investičního odboru městské části Brno-střed ostravská expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jejich brněnští kolegové už podle médií nápor z korupce podezřelých či obviněných politiků a podnikatelů sami nestíhají vyřizovat. V kauze policie nyní stíhá 50 lidí či firem.

Jaroslav a Jiří Faltýnkovi jsou mezi podezřelými

Média doplnila, že Jaroslav Faltýnek, poslanec hnutí ANO, a jeho syn Jiří jsou stále jen mezi podezřelými. Mezi obviněnými je podle Aktuálně.cz a Hospodářských novin Josef Uchytil a jeho stavební firma, která zároveň ve velkém pracovala i pro brněnskou městkou firmu Teplárny Brno, v níž policisté manipulace zakázek také prověřují. Jiří Faltýnek tehdy za hnutí ANO působil ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Dalšími stíhanými jsou podle médií  Karel Weigl a jeho firma KWM Plus, Jaroslav Horký z firmy W.A.K., nebo Zdeňek Helma se svou společností Štuk Helma.

U Krajského soudu v Brně nyní čelí obžalobě v případu jedenáct lidí a dvě firmy, včetně bývalého místostarosty a bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je podle žalobce hlavou skupiny, jež ovlivnila desítky zakázek na radnici. Švachula vinu popírá.

Hlavním pojítkem je zřejmě Švachula

Policie se zabývá i dalšími větvemi případu. Jejich hlavním pojítkem je zřejmě Švachula, který působil například i v rozkladové komisi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podle dokumentů, které získaly Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz, měl Švachula s tehdejším předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, ale i jeho náměstky, velmi přátelské vztahy. Díky těmto vztahům podle dokumentů dokázal Švachula získat utajené informace či ovlivňovat rozhodování úřadu.

Podle těchto materiálů Švachula domlouval i schůzky mezi lidmi z antimonopolního úřadu a tehdejším prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, kriminalisté je pravděpodobně podezřívají z pokusu zmanipulovat tendr na mýto. Odposlechy zase podle některých médií zaznamenaly, jak se obvinění baví o podílech pro „efka“. Podle detektivů šlo o Faltýnkova syna Jiřího. Faltýnkovi popírají, že by se trestné činnosti dopustili.