Soud začal projednávat korupční kauzu Stoka. Týká se manipulace zakázek na radnici Brno-střed

Krajský soud v Brně začal projednávat korupční kauzu na radnici Brno-střed. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hrozí mu až šestnáct let vězení. Termíny hlavního líčení jsou zatím rozepsané do konce roku.

O kauzu Stoka je ze strany veřejnosti značný zájem, míst pro veřejnost je v jedné z největších místností soudu kvůli opatření proti šíření koronaviru jen devatenáct, všechna jsou obsazena.

Přítomni jsou všichni obžalovaní, omluvil se jen Saman El-Talabani. Jeho obhájce řekl, že pobývá na Slovensku a kvůli opatřením kvůli koronaviru by byl složitý jeho příjezd. Soud má ale jeho souhlas pro konání líčení bez jeho přítomnosti. Obhájce uvedl, že soud požádá o výslech pro svého klienta na dálku přes videokonferenci.

Hlavou skupiny byl podle obžaloby Švachula

Soud líčení zahájil po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta městské části Jiří Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici městské části Brno-střed. Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru Brno-střed Petr Liškutin (také dříve ANO). Výše úplatků podle státního zastupitelství dosáhla až 47 milionů korun.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu, po ní šlo pět lidí do vazby. Postupně ji ale opouštěli, ve vazbě zůstal už jen Švachula. Soudy se obávají, že by mohl uprchnout za hranice.

Ovlivněné měly být opravy bytů i tržnice

Korupce se podle policie odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Státní zástupce Radek Mezlík v obžalobě popsal, jak celý systém fungoval, kdy veřejné zakázky získávaly jen vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo devět a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví.

„V době od listopadu 2014 Jiří Švachula založil organizovanou zločineckou skupinu, přičemž byl od začátku jejím vedoucím článkem. Skupina působila nejméně do 7. března 2019 v Brně,“ uvedl Mezlík.

S nárokem na náhradu škody se připojila jak městská část, tak i tři městské společnosti. „Městská část Brno-střed uplatňuje škodu ve výši čtyřicet devět milionů, škoda byla způsobena úplatky, o které byly navyšovány ceny, které následně platila městská část za realizaci investičních akcí a drobných oprav. A k těmto částkám jsme připočítali DPH, protože jsme byli rovněž poškozeni i na odvodech DPH. Jsme přesvědčeni, že cena zakázek byla navyšována, čili pokud by firmy neposkytovaly tyto úplatky, mohly dát městské části nižší ceny,“ řekl novinářům tajemník městské části Petr Štika.

Podle něj jde o sedmadvacet zakázek, od oprav fasád domů v centru Brna po rekonstrukci plynové kotelny. V seznamu je také obnova funkcionalistické zastávky Oskara Pořísky na Obilním trhu a oprava kryté tržnice na Zelném trhu, kde se úplatek údajně vyšplhal na víc než milion korun. Teplárny Brno požadují třináct a půl milionu korun, Technické sítě Brno téměř čtyři miliony a SAKO Brno milion. 

Švachula tvrdí, že žádnou skupinu nezaložil

Jiří Švachula ve své výpovědi před soudem popřel, že by nějakou organizovanou skupinu založil. „Není pravda, že jsem v listopadu 2014 založil organizovanou zločineckou skupinu a že jsem byl od začátku vedoucím článkem a není ani pravda, že zločinecká skupina fungovala, a to s cílem soustavného ovlivňování veřejných zakázek,“ prohlásil.

Řekl, že ho oslovil podnikatel Saman El-Talabani, se kterým se setkal. Podnikatel měl podle něj zájem o kontakty na městské firmy a údaje o zakázkách, které mu Švachula předal, podnikatel si je prý ale mohl zjistit i jinde. Výměnou mu podnikatel prý nabízel spolupráci v bezpečnosti a ochraně informací, získávání informací o politicích či lobbing pro hnutí ANO.

Talabani mu prý vyhrožoval

Švachula uvedl, že mu Talabani dal milion korun jako příslib do budoucna, nebylo to prý ale nijak navázáno na zakázky. Talabani podle něj pak ale začal u firem vystupovat jeho jménem, Švachula jim pak údajně vysvětloval, že s tím nemá nic společného. Talabani mu podle něj následně začal vyhrožovat.

„Obával jsem se ho. Zmiňoval, že by se mohlo stát i něco mému synovi. Věděl jsem, že je toho schopný,“ podotkl Švachula. Milion mu pak údajně vrátil, ale Talabani prý na něj dál vyvíjel nátlak, aby mu sehnal informace z městských firem. Švachula svoji výpověď přečetl, trvalo to asi tři čtvrtě hodiny. Odpovídat na dotazy soudu a dalších zúčastněných ale odmítl. Státní zástupce v obžalobě navrhuje Švachulovi trest patnáct let vězení a k tomu i peněžitý trest pět milionů korun.

Podnikatel Ovčarčin vinu přiznal

Obžalovaný podnikatel Pavel Ovčarčin, který vinu doznal a usiluje o status spolupracujícího obviněného, vypověděl, že Talabani chtěl, aby mu sehnal seznam spolehlivých stavebních firem, že bude sloužit pro Brno-střed. Poptal se prý v okolí a nabídl se mu Lubomír Smolka, spoluvlastník stavební společnosti Kros-stav.

Smolka i Kros - stav jsou mezi obžalovanými. Smolka prý Ovčarčinovi seznam připravil, ten ho předal Talabanimu, který jej údajně předal dál Švachulovi. Poté ohledně některých zakázek Ovčarčin řekl, že předával Smolkovi neveřejné informace, které mu prozradil Talabani, od Smolky pak zpětně inkasoval provize od firem, které díky informacím zakázku vyhrály. Provize následně předával Talabanimu, vypověděl.

Podle podnikatele škoda nevznikla

„Talabanimu jsem dával celou částku, šlo o provize šest až deset procent ze zakázky, z té mi Talabani odečetl procento až procento a půl. Zbytek si vzal. Tvrdil mi, že to předává panu Švachulovi,“ uvedl Ovčarčin. Podle něj tak fungoval asi u osmi zakázek, vydělal si tím asi 1,6 milionu korun. Provize za některé prý dostal i od obžalovaného podnikatele, politika ODS Jiřího Hose. Hos je dlouholetým zastupitelem v městské části Brno-sever. Podle Ovčarčina ale nevznikla škoda, zakázky podle něj byly vysoutěženy o deset až patnáct procent pod cenou.

V tomto týdnu jsou termíny hlavního líčení vypsány ještě na úterý a středu, další jsou vypsány do konce roku, je jich asi dvacet. Neočekává se ale, že kauza do konce roku skončí.