Kauza Bečva: Zastupitelé Valašského Meziříčí vyzvali k odvolání šéfa inspekce

Zastupitelé Valašského Meziříčí vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odvolání Erika Geusse z funkce ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Vyjádřili nespokojenost s dosavadním průběhem vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě z loňského září. Viník stále není znám, případ vyšetřuje policie.

Inspekce čelí kvůli vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě kritice. Podle vyjádření některých odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. U nedaleké chemičky Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), bylo navíc provedeno až čtyři dny po havárii, řekl pro Reportéry ČT chemik Ivan Holoubek.

Inspekce však podle Geusse postupovala profesionálně a ředitel nevidí důvod k rezignaci. Brabec po pondělním jednání vlády řekl, že věří tomu, že ČIŽP bude schopna obhájit a vysvětlit svůj postup. O tom, zda uvažuje o odvolání současného šéfa inspekce, nechtěl mluvit. 

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) informoval zastupitele o opatřeních, která by měla haváriím zamezit. Zřízen by měl být monitoring kvality vody v Bečvě v katastru Lhotky nad Bečvou.

„V souvislosti s umístěním monitorovací stanice spolupracujeme s Výzkumným ústavem vodohospodářským. V rámci představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín pak připravujeme záměr na modernizaci tamní laboratoře. Cílem je rychlejší zpracování širší škály rozborů a zřízení hotovostní služby,“ řekl Stržínek.

Město chce pravidelné kontroly

Podle starosty bylo vytipováno šest výpustí, které mohou být považovány za rizikové. „Zjišťujeme, kdo je na ně napojen a jaká má povolení. Nadále vyvíjíme tlak na změnu legislativy zejména v oblasti vodního zákona a mimo jiné komunikujeme i s ombudsmanem,“ uvedl.

Město je podle Stržínka v kontaktu také s Krajským úřadem Zlínského kraje, po kterém požaduje, aby prováděl pravidelné kontroly, které má ve své gesci. „Budeme tlačit na zpřísnění limitů pro vypouštění nebezpečných látek nejen do vody, ale i do ovzduší,“ doplnil starosta. 

Sto tisíc pro rybáře

Vedení města v souvislosti s Bečvou registruje dotazy ze strany médií i občanů. „V prosinci jsem policii požádal o souhlas se zveřejněním výsledků rozboru vzorků, které pro nás analyzovala laboratoř společnosti VaK Vsetín. Souhlasné stanovisko jsem ale dosud neobdržel,“ uvedl starosta.

Stržínek ale řekl, že všechny vzorky, které pro odbor životního prostředí radnice ve Valašském Meziříčí odebrali hasiči, nechalo město analyzovat v laboratoři VaK Vsetín, vysledky byly poté předány policii a ČIŽP.

Zastupitelé na svém jednání také schválili dar rybářům na obnovu života v Bečvě, dostat mají sto tisíc korun.