Přehrada Nové Heřminovy je o krok blíž k realizaci. Stavební úřad zahájil územní řízení

Stavební úřad v Krnově zahájil proces územního řízení na výstavbu přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Stavba by měla začít v roce 2025. Obec Nové Heřminovy ale s projektem nesouhlasí a podniká veškeré možné kroky, které mají jeho realizaci zabránit.

Územní rozhodnutí je podle Povodí Odry klíčový dokument pro stavební povolení k vybudování hráze nového vodního díla. „Podařil se další z významných kroků v realizaci protipovodňových opatření na horní Opavě,“ řekl generální ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč.

Příprava podkladů pro zahájení územního řízení byla složitá a dlouhá, protože se obec Nové Heřminovy pokoušela odvoláními a dalšími právními kroky zastavit, narušit či zpomalit proces povolování přehrady. Vedení obecního úřadu je totiž vázáno výsledkem referenda. V něm se obyvatelé vyslovili proti přehradě.

„Museli jsme se vypořádat se všemi zákonnými požadavky územního řízení a současně čelit právním obstrukcím obce Nové Heřminovy,“ řekl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Stavbu chce Povodí Odry zahájit v roce 2025

Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové se dá očekávat, že v roce 2025 začne stavba souvisejících objektů. Jde například o obslužné komunikace. O tři roky později, v roce 2028, by měla začít stavba přehradní hráze. „Potrvá tři stavební sezony, takže dokončena by měla být v roce 2030. V roce 2031 plánujeme zahájení zkušebního provozu přehrady,“ řekla.

Představitelé obce trvají na tom, že stavba přehrady je zbytečná. Opírají se o studii brněnského vodohospodáře Václava Čermáka, podle níž je citlivé rozšíření koryta řeky Opavy v Krnově a protipovodňová opatření na jejím horním toku dostatečnou ochranou před stoletou vodou.

Podle obce není dořešena řada věcí

Starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný (SNK PROTI PŘEHRADĚ) řekl, že svůj postoj obec nemění ani ve světle středečních informací. „Další kroky budeme konzultovat s právníkem,“ řekl. Podle něj je zatím nedořešena řada věcí, které musí investor vyřešit před samotnou stavbou. „Nejsou vypořádány všechny nemovitosti. Vůbec se nemluví o přeložce komunikace. Její realizace musí stavbě přehrady předcházet,“ uvedl starosta. Zdůraznil, že obec a její vedení budou nadále podnikat veškeré možné kroky, aby projekt zastavily.

Proti stavbě přehrady je i Hnutí Duha Jeseníky. Jeho koordinátor Ivo Dokoupil řekl, že zahájení územního řízení umožní odpůrcům přehrady soudně napadnout studii EIA o posouzení vlivu stavby na životní prostředí. „Pořád existuje varianta ochrany obyvatel před povodněmi bez přehrady. Studie EIA se ale zabývá jen přehradou. Ze zákona přitom musí posuzovat více variant,“ řekl Dokoupil.

Ministerstvo zemědělství předpokládá, že náklady na přehradu dosáhnou téměř osm miliard korun. Za ně by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky. O výstavbě nádrže se mluví desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.