Přehrada Nové Heřminovy má ochránit tisíce lidí. Podle ekologů lze záplavám čelit levněji

Až 16 tisíc lidí by měla podle nové studie Povodí Odry ochránit před povodněmi chystaná přehrada Nové Heřminovy na Bruntálsku. Údaje se zaměřují především na takzvané citlivé objekty, jako jsou školy nebo domovy pro seniory. Výstavbu přehrady vodohospodáři plánují už více než 20 let, ekologové s ní ale nesouhlasí.

Přesně před 23 lety se Zátorem na Bruntálsku přehnaly ničivé povodně. Manželé Skřivánkovi měli tehdy v domě téměř metr vody. „Já jsem si zaplaval ve svém vlastním domě. Využil jsem to a hodil jsem si pár temp v obýváku,“ vzpomínal s nadsázkou Petr Skřivánek.

Zátor a další města a obce v záplavovém území na horní Opavě by se mohly dostat mimo ohrožení díky stavbě přehrady Nové Heřminovy a souvisejících protipovodňových prvků. V přímém ohrožení stoleté vody je od Zátoru až po Opavu zhruba šest tisíc lidí, celkově by mohla přehrada Nové Heřminovy ochránit až 16 tisíc obyvatel.

„Pro představu se jedná o zhruba 1900 budov, zde se nachází mateřské školy, školy, domovy pro seniory, budovy Integrovaného záchranného systému,“ vyjmenovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Obyvatelé v ohrožení při stoleté povodni horní Opavy
Zdroj: ČT24

Jiný názor na protipovodňovou ochranu na horním toku Opavy má například Hnutí Duha. „Obrovské náklady, které bychom za to vydali, možná 10 miliard, nejsou adekvátní účinku přehrady. Jsme schopni obce ochránit mnohem efektivněji, mnohem levněji,“ uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Na řešení mezitím čekají obyvatelé záplavové oblasti. „Dvacet let čekáme, kdy konečně přehrada bude. Zastupitelstvo své postoje vůči přehradě nezměnilo a naši občané, kteří žijí podél řeky, se povodně samozřejmě bojí,“ řekla starostka Zátoru Salome Sýkorová (SNK-ED).

Nové Heřminovy nechrání podle Povodí Odry jen před povodněmi, ale také před suchem. Přehrada je schopna zadržet až 15 milionů kubíků vody a v suchých obdobích nadlepšovat průtok vody v řece Opavě.

Stoletá voda v Krnově
Zdroj: ČT24