Strany schválily dohodu, Karlovarský kraj má jistou koalici. Hejtmanem bude exprimátor Kulhánek

Karlovarský kraj se dočkal nové koalice. Blok kolem STAN a politici, kteří byli zvoleni na společné kandidátce ODS a lidovců, potvrdili dohodu o společné vládě v regionu. V koalici bude sedm politických uskupení, hejtmanem bude volební lídr STAN a bývalý karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). V opozici skončí navzdory výraznému volebnímu vítězství ANO a také SPD.

Dvouměsíční povolební pat v nejmenším českém kraji se podařilo vyřešit, když se ODS vzdala svého požadavku na hejtmanské křeslo. To ostatní strany odmítaly, protože kandidátka ODS a KDU-ČSL skončila ve volbách až na čtvrtém místě se ziskem 7,4 procenta hlasů. Občanským demokratům a lidovcům nakonec připadne post prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele. 

V koalici budou kromě ODS a lidovců také STAN, Piráti, Místní, VOK i SNK1. V zastupitelstvu budou mít 25 z 45 hlasů. Hejtmanem má být lídr STAN Petr Kulhánek. Je jediným kandidátem, novou funkci ale obsadí až příští týden. Po definitivním schválení dohody ji ještě musí strany podepsat, což učiní v pátek. Nové vedení kraje zvolí v pondělí.

„Shodli jsme se ve všech bodech, nenastal žádný zádrhel. Proto jsme finalizovali koaliční smlouvu a rádi bychom ji v pátek podepsali s tím, že jsme se shodli na všech věcech, které jsou potřeba k pondělnímu zastupitelstvu. To je zejména obsazení výborů,“ řekl Kulhánek.

Karlovarský kraj je poslední, kde se podařilo koalici dohodnout, ve všech ostatních regionech jsou již noví hejtmani zvoleni. Původně vznikly v kraji dva povolební bloky – první tvořily ANO s ODS a KDU-ČSL, druhý STAN a Piráti. Ani jeden z nich nechtěl jednat s SPD a nikdo neměl většinu. Když ODS s lidovci nakonec začali jednat s blokem kolem STAN, zdálo se, že se situaci podařilo vyřešit, ale dlouho ještě trvalo, než se strany dohodly, komu připadne hejtmanský post.

Uzavření dohody v Karlovarském kraji znamená, že ANO v dalším kraji končí v opozici. Ačkoli vládní hnutí získalo v říjnu nejvíce hlasů v deseti ze třinácti regionů, kde se volilo, hejtmany má nakonec jenom tři a ve všech zbylých krajích jsou jeho zastupitelé v opozici. Nejúspěšnějšími stranami z hlediska počtu hejtmanů jsou STAN (včetně sesterských SLK) a ODS, shodně mají po čtyřech hejtmanech. Po jednom hejtmanovi mají KDU-ČSL a ČSSD.