Mise splněna, počty pacientů se snižují. Britští zdravotníci odjíždějí z Brna domů

Tým šesti britských zdravotníků končí svoji misi ve Vojenské nemocnici Brno. Měli za úkol pomáhat se zvládáním epidemie covidu-19. Několik týdnů působili na pozici zdravotních sester a vypomáhali na oddělení, kde jsou právě covid-19 pozitivní pacienti.

Britský tým, který přijel pomáhat zdravotníkům ve vojenské nemocnici v Brně, tvořily čtyři ženy a dva muži. Jde o specialisty na urgentní medicínu, mají výcvik „Combat Medical Technicians“, což je ekvivalent vyškolené zdravotní sestry. Nastupovali v době, kdy nebylo jisté, jak se bude situace vyvíjet a kolik personálu bude nakonec potřeba navíc.

Na misi v České republice se dobrovolně přihlásila i Deborah Jane Baileyová. „Naší prací bylo starat se o pacienty. To zahrnovalo jídlo ráno, kontrolu medikace, mytí, oblékání,“ popsala.  Pracovali například na covidovém oddělení, které vzniklo z neurologického. Sloužili po třech, kvůli lepší komunikaci. „Vládla tu příjemná atmosféra,“ poznamenala Baileyová.

„Co jsem tak viděl třeba i na chodbách, někdy se domlouvali vcelku zajímavým způsobem, ale vlastně to všechno fungovalo,“ dodal ředitel nemocnice Martin Stračár.

Britští vojenští zdravotníci bydleli přímo v nemocnici v prostorách kláštera. „Je to podkroví, které jsme loni úplně zrekonstruovali, udělali jsme tady lékařské pokoje se zázemím,“ popsal ředitel nemocnice. „S ubytováním jsme byli velmi spokojení,“ řekla britská zdravotnice.

Britští vojenští zdravotníci v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

O mezinárodní pomoc požádala Česká republika kvůli epidemii koronaviru v říjnu. „Velká Británie byla schopná žádosti vyhovět velmi rychle a během šesti týdnů tyto pracovníky poslat,“ řekla mluvčí BE Prague Eva Bouchalová. Zahraniční vojenští zdravotníci působili ve Vojenské nemocnici Brno od 12. listopadu, poté co se vývoj epidemické situace v Česku zlepšil, jejich mise končí.

Zpět do Velké Británie odjíždí šestice vojáků ve čtvrtek. Situace ve Vojenské nemocnici stagnuje, aktuálně je tam čtyřicet covid pozitivních pacientů. „Čísla se v Česku i v Británii snižují, držme si palce, jsme na dobré cestě,“ uzavřela britská zdravotnice. Žádnou podobnou výpravu prozatím ona ani její kolegové neplánují, teď je čeká především obvyklá práce v armádě.