Z Německého domu v Brně se zachovaly sklepy a kuchyně, odhalil je průzkum podzemí

Nečekaný objev torza Německého domu v podzemí (zdroj: ČT24)

Průzkum podzemí pod Moravským náměstím v Brně odhalil dva metry pod povrchem zachovalé a jen částečně zasypané sklepení někdejšího Německého domu. Prostřednictvím sondy dělníci objevili tři místnosti, kde dříve zřejmě bývala kuchyně. Německý dům byl vybombardován a srovnán se zemí na konci války. Dosud nebylo jasné, zda se z Německého domu něco dochovalo.

Německý dům stál v prostoru dnešního Moravského náměstí od roku 1891. Budova sloužila jako spolkový dům podobně jako český Besední dům. Byla střediskem brněnských Němců, konaly se tam výstavy, koncerty, plesy, oslavy, byla zde mimo jiné knihovna a kavárna. Dominantou Německého domu byl velký slavnostní sál pro téměř dva tisíce hostů.

V bojích o Brno v roce 1945 byl silně poškozen dělostřelbou a zničen požárem. 19. srpna pak bylo jeho torzo strženo. Dosud nebylo jasné, zda se z Německého domu něco dochovalo.

Německý dům v Brně (1935)
Zdroj: neznámý/ČTK

Dům byl postaven poctivě

Aleš Svoboda brněnské podzemí zkoumá už pětatřicet let, objev zachovalých sklepení byl ale nečekaný i pro něj. „Věděli jsme, že sem dopadly bomby, že z Německého domu byla ruina, ale že celý ten suterén včetně kleneb, že bude tímto způsobem zakonzervován, jsem nečekal,“ řekl Svoboda, který pro radnici městské části Brno-střed zpracoval plán průzkumných prací.

Je to podle něj zřejmě proto, že když v roce 1945 dělníci zasypávali suterén Německého domu, tak pouze prorazili díru v klenbě a sypali do ní suť, dokud se otvor neucpal. „Je vidět, že dům byl stavěn velmi poctivě, jediné poškození představují průrazy, které vznikly za účelem zasypání suterénu,“ dodal.

Nález může zkomplikovat rekonstrukci náměstí

Dělníci se prokopali do zásobovacích prostor kuchyně, obtížně přístupné jsou tři místnosti, které ale ze dvou třetin vyplňuje suť. Objevení střípků minulosti může paradoxně zkomplikovat budoucnost: plánovanou rekonstrukci náměstí nebo vánoční trhy, při kterých tady stávalo oblíbené vyhlídkové kolo.

„V současné době známe výsledky pouze jedné sondy z plánovaných devíti. Až budeme mít výsledky kompletní, rozhodneme spolu s odborníky o dalším postupu. Pro bezpečnou realizaci parku bude klíčový posudek statika,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS). Průzkum bude pokračovat i v následujících měsících, práce by měly skončit v polovině března příštího roku.