Nelegální herny z měst stále nezmizely. Provozovatele neodrazují ani zátahy celníků a pokuty

Nelegální herny (zdroj: ČT24)

Celníci na jihu Moravy odhalili letos do konce července čtyřiadvacet nelegálních heren. Herní automaty z některých míst nevymizely ani navzdory tomu, že je už roky zakazují obecní a městské vyhlášky a povolení jim neprodlužuje ani ministerstvo financí. Rezort teď navíc v Brně řeší spor se třinácti hernami, které získaly povolení před sedmi lety a unikly státnímu dozoru.

V podniku na rohu Bratislavské a Körnerovy ulice bliká šest herních automatů, vidět jsou už z ulice. Herna přitom není na seznamu povolených zařízení ministerstva financí. Podle obsluhy tady už dokonce automaty zabavovali celníci.

Celní správa podnik dlouhodobě monitoruje, detaily k současnému stavu ale sdělit nechtěla. „Naši pracovníci skrytě v terénu vyhledávají tato místa. Zjišťují, jestli skutečně tu hru lze hrát, abychom měli dostatek důkazů, pak teprve můžeme zrealizovat samotnou kontrolu,“ vysvětlila mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Kontrol letos na jižní Moravě provedli celníci dvacet devět, téměř vždy byli úspěšní. Zabavili přes sto třicet herních automatů. Ne vždy se ale daří případy pravomocně ukončit. „Subjekty podávají námitky proti zadržení těchto zařízení nebo se případně i brání soudně,“ řekla Temňáková.

Podle celníků je to nekonečný boj. Herny se někdy objeví opakovaně na stejných místech. Stojí za nimi řetězce firem. Když mají platit milionové pokuty, vyhlásí na sebe insolvenci.

V Brně je podle aktuálního seznamu ministerstva financí navíc ještě třináct legálních heren. Ty získaly povolení na základě dřívějších zákonů a nespadají tak do evidence v systému státního dozoru nad sázkami a loteriemi. „Bohužel ti provozovatelé využívají všech lhůt, všech možných odvolání, dá se říci obstrukcí, k tomu, aby se to táhlo,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.