Mapa hazardu umožňuje nahlásit nelegální herny. V Česku jich stále fungují stovky

V Brně jsou tři desítky nelegálních heren (zdroj: ČT24)

V Česku je aktuálně 53 375 legálních hracích automatů. Všechny ostatní hrací přístroje jsou provozovány nelegálně. Pomoci je odhalit by měla nová mapa hazardu, kterou spustil spolek Občané proti hazardu. V posledních dvou letech o licenci přišlo 48 609 hazardních přístrojů. Sankce za provozování nelegálního hazardu je až 50 milionů Kč.

Nelegální hazard je podle Nadačního fondu proti korupci na ústupu, přesto jsou v Česku stále ještě stovky nelegálních heren. Například v Brně pokračuje v provozu nejméně 28 heren bez povolení ministerstva financí. Dalších 35 provozoven v posledních letech ukončilo činnost. Ukázal to investigativní průzkum, který pro magistrát Nadační fond proti korupci zpracoval. Průzkum v Brně zahrnoval 63 adres, kde v minulosti město Brno nebo Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) evidovalo nelegální hernu.

Jak jsou na tom další města v České republice ukazuje nová interaktivní mapa, kterou spustil spolek Občané proti hazardu.

Mapa hazardu
Zdroj: www.mapa-hazardu.cz

Pomocí interaktivní mapy může kdokoli zjistit, které herny jsou povolené a které nikoliv, a navíc může další nepovolené nahlásit. Údaje v mapě jsou aktualizovány každý měsíc podle oficiálně publikovaných dat Ministerstva financí. Mapa také poskytuje návod, jak poznat nelegání automat.

Nelegální herny nahlásil fond Celní správě

Janusz Konieczny Nadačního fondu proti korupci se do nelegálních heren v Brně osobně vypravil, natáčel mobilním telefonem, někdy využil i skrytou kameru. Dostal se i do soukromého klubu, kde každý nový návštěvník musí mít doporučení někoho, kdo už tam chodí. „Díky výzkumu máme k dispozici fakta včetně obrazové dokumentace, kterou dostala Celní správa,“ řekl Janusz Konieczny.

Tažení proti hazardu se v Brně vyplácí

„Provozování nelegálního hazardu je v Brně prokazatelně na ústupu,“ uvádí investigativní průzkum.  Uvedené dvě mapy vyloučených lokalit Zábrdovice I a Husovice představují srovnání dostupnosti hazardu na konci roku 2013 a v dubnu roku 2017 – černé tečky pak zobrazují herny či provozovny hazardu, které byly v provozu právě na konci roku 2013. Naopak dostupné nelegální herny jsou označené červeným písmem.

„Naší ambicí je zpracovat tyto studie rovněž pro řadu dalších měst či obcí, vše bude záležet na jejich zájmu,“ řekl Janusz Konieczny. Podle náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) jsou získaná data důkazem, že tažení proti hazardu se v Brně vyplácí a že nelegální herny lze postupně vytlačit. „Věřím, že na zbývajících adresách nepovoleného hazardu jsou razie jen otázkou času,“ řekl Matěj Hollan.

Vývoj počtů hracích přístrojů v městě Brno
Zdroj: Nadační fond proti korupci

Na území Brna ubývá také legálních hracích přístrojů registrovaných na ministerstvu financí. „Na konci roku 2013 jich byly necelé 3000, letos v červenci mělo povolení 52 hracích přístrojů v 16 hernách či kasinech.