Celníci prohledávali města, našli v nich 28 nelegálních heren

Události: Boj s nelegálními hernami (zdroj: ČT24)

Celníci objevili 28 nelegálních heren, zabavili přes sto automatů a také peníze, které měly sloužit k vyplacení výher. Tak skončila kontrolní akce s názvem Šach, jež se kromě vyhledávání nelegálních heren zaměřila i na monitoring těch povolených.

Nelegální herny objevili celníci v Teplicích, Praze, Písku, Brně, Zákupech, Přešticích a Jesenici u Prahy. V Teplicích byla nelegální herna v sousedství základní školy. Celkem se vypravili na 120 míst a ve třetině případů nebylo vše v pořádku. Zabavili 118 automatů, z nich většina byly klasické výherní automaty, ale také 27 videoloterijních terminálů. Čtyři přístroje byly kvízomaty, celníci zabavili i dvě rulety.

Za provozování nelegálních heren nejspíše budou padat pokuty. Podle vedoucího odboru dohledu Celní správy Petra Müllera jdou všechny případy do správního řízení, ve kterém mohou provozovatelé dostat milionovou sankci, pokud jsou to fyzické osoby, nebo padesátimilionovou v případě právnických osob. Trest ale může nakonec být ještě přísnější, Petr Müller upozornil, že se při správním řízení také zjišťuje, zda nebyl spáchán trestný čin. „V případě podezření se to předává policejním orgánům,“ podotkl.

Správní řízení ovšem zahájili celníci i s provozovateli některých legálních heren, které v rámci akce Šach rovněž kontrolovali. Chyby se týkaly nejčastěji toho, že herny neměly vyvěšený návštěvní řád, herní plán či ceduli s provozní dobou. Navíc celní správa nalezla v kontrolovaných hernách šest kilogramů nezdaněného tabáku, 300 kartonů cigaret a 255 litrů alkoholu.

Tisková konference Celní správy po akci Šach (zdroj: ČT24)

Akcí, která proběhla v minulém týdnu, se počet odhalených nelegálních heren více než zdvojnásobil. Celkem totiž zatím podle Petra Müllera celníci objevili přibližně „40 nelegálních subjektů“. Kontrolovat herny může Celní správa od počátku roku, umožnil jim to nový zákon o hazardních hrách. Podle zástupce generálního ředitele Celní správy Lumíra Šatrana od té doby bylo zkontrolováno 452 subjektů a kontroly odhalily 110 případů porušení zákona.

Zatím žádné správní řízení ale nebylo pravomocně ukončeno. „Ta řízení zatím běží a v současné době se vyhodnocují. Vycházíme z nového právního předpisu, který je čerstvý a zatím nemám informace, že by sankce byla udělena,“ dodal Šatran.