Výzkum: Omezení hazardu souvisí s poklesem kriminality

Hazard jako viník zvýšené kriminality (zdroj: ČT24)

Města, ve kterých se podařilo zakázat hazard, vykazují nižší míru kriminality než ta, v nichž jsou dosud herní automaty provozovány. Analýzu provedli pracovníci Nadačního fondu proti korupci. Snížení počtu trestných činů spojovaných s tvrdým hazardem zjistili třeba v Českém Těšíně, Bohumíně nebo Bílovci, kde už herny plošně zakázali.

„Naopak ve městech, kde hazard tolerují, podle nich vysoká kriminalita přetrvává,“ citovala výsledky zprávy redaktorka České televize Markéta Radová.

V Moravskoslezském kraji považují tvůrci analýzy za města, která jsou k tvrdému hazardu vůbec nejvstřícnější, Karvinou, Opavu a Bruntál. Karvinou pak také analýza označuje lokalitu s nejvyšší mírou kriminality.

„Srovnávali jsme v čase, jaký vliv měly různé regulace hazardu,“ uvedl autor analýzy Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Karviná herny povoluje jen na vybraných místech, i tak ale ve městě funguje skoro sedm set automatů. „Fungují i v sociálně vyloučených lokalitách jako je Nové Město, dokonce i v prostorách ubytovny,“ zjistila Markéta Radová.

O plošném omezení heren ale Karviná zatím neuvažuje. Spoléhá na novelu zákona, který by měl od letoška zpřísnit provoz hracích přístrojů v restauracích. „Bylo by to hodně radikální řešení a možná by to ty lidi, kteří opravdu chtějí být gambleři, přivedlo k on-line hazardu,“ uvedla Michaela Zormanová, pracovnice kanceláře karvinského primátora.

Léčba patologických hráčů (zdroj: ČT24)

Jeseník: Nejvíce hazardu, největší kriminalita

V Olomouckém kraji ponechali hazardní hry Jeseník, Olomouc a Prostějov. Právě v Jeseníku, který je nejvíce hazardním městem v celém Olomouckém kraji, se nachází vyloučená lokalita a svoji pobočku pro sociální integraci má zde i organizace Člověka v tísni. Naopak jediné město s nulovou tolerancí hazardu v Olomouckém kraji je Kojetín a hazard ve svém městě výrazně omezily rovněž Hranice.

Podle analýzy je pak největší míra kriminality v Olomouckém kraji v Olomouci, Jeseníku a Prostějově. Nejbezpečněji je v Kojetíně, Zábřehu a Šternberku.

Stát bojuje proti on-line hazardu

Do konce ledna se z českého trhu stáhlo 44 zahraničních loterijních firem s webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu. Sdělil to náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Podle údajů ministerstva financí (MF) v roce 2015 dosáhly tržby tuzemských firem v internetových kursových sázkách 38 miliard korun.