Čtrnáct ostravských obvodů se chystá na zákaz hazardu. Začne platit příští rok

Zákaz hazardu v ostravských obvodech

V celkem 14 ostravských obvodech bude příští rok platit zákaz hazardu. Například radní Ostravy-Jihu tak odmítají nové žádosti o provoz automatů a videoloterijních terminálů na svém území. Zákaz hazardu bude platit na základě vyhlášky, která byla v loňském roce schválena zastupiteli města Ostravy.

A stejné nařízení bude platit také v Polance nad Odrou, Porubě, Hošťálkovicích, Hrabové, Nové Vsi, Plesné, Proskovicích, Slezské Ostravě, Svinově, Třebovicích a Vítkovicích. „Zákaz s výjimkou pro kasina pak bude muset být dodržován v Moravské Ostravě a Přívozu a Mariánských Horách a Hulvákách. Ve zbylých obvodech pak bude hazard omezený,“ sdělila redaktorka České televize Martina Koziolová.

Vyhláška jej povolí například jen v některých ulicích nebo lokalitách. Podle ostravského primátora Tomáše Macury klesne počet hracích zařízení na území Ostravy o 85 procent. Konkrétně na Jihu je v současné době zhruba 1250 herních zařízení. Do konce roku by měla tisícovka z nich zmizet. Zbylým provozovatelům totiž obvod začal vypovídat nájemní smlouvy ze svých prostor.

  • Přerovští zastupitelé zmírnili po roce platnosti vyhlášku zakazující hazard na celém území města. Nově přijatou obecní normou povolili provoz kasin, která se však nesmějí nacházet v centru města. Povolení platí do konce roku 2018. Z diskuse zastupitelů vyplynulo, že důvodem jsou i chybějící finance v rozpočtu města, kam dříve peníze z hazardu putovaly. Nová podoba vyhlášky vyvolala při mezi koalicí a opozicí. Současné vedení města, jež tento krok navrhlo, bylo totiž dříve zastáncem úplného vymýcení hazardu ve městě.

Macura: Peníze musíme hledat jinde

Peníze, které do městské kasy plynou z hazardu, město využívá například na podporu sportu či kultury, zhruba třetina z celkové částky pak je poměrně přerozdělována zpět mezi obvody.

„Výnos daní z loterií pro město činil asi 280 milionů korun v nejlepších letech, letošní úroveň činí 240 milionů korun. Po úplné účinnosti vyhlášky očekáváme pokles na 40 milionů ročně. V příštím roce bude výpadek asi 80 milionů korun, to jsme schopni nahradit z jiných zdrojů, případně úsporami z výdajů města,“ dodal Macura.  

„Jih“ se prázdné pokladny neobává

Výpadku příjmů kvůli hazardu se například v obvodě Ostrava-Jih nebojí. Podle zdejšího radního Adama Rykaly se díky elektronickým aukcím daří oproti minulému volebnímu období soutěžit zakázky zhruba o 30 procent levněji. Zákaz hazardu byl také jedním z témat průzkumu, který mezi obyvateli obvodu nechalo udělat vedení radnice. Jeho úplný zákaz chce a podporuje 65 procent dotázaných obyvatel Ostravy-Jihu, dalších 17 procent uvedlo, že je hazard třeba omezit.

Podoba zákazu respektuje představy jednotlivých městských obvodů o omezení hazardu na jejich území. Více než polovina z 23 obvodů se přiklonila k plošnému zákazu, včetně velkých městských částí. Ostatní městské obvody plošný zákaz nepožadují, ale spíše prosazují zachování současného stavu s tím, že většina s dalším rozšiřováním hazardu nepočítá.

Zákaz hazardu platí i v daších městech v okolí Ostravy. Například v Hranicích na Přerovsku, v Krnově či v Bohumíně na Karvinsku. Herny zde musely loni ukončit provoz, většina hracích přístrojů a videoterminálů z provozoven zmizela. Zůstala pouze zařízení s končícími povoleními. Hazard regulují rovněž v Olomouci a v Opavě.