Krnov zakázal hazard. Pouze se přesunul dál

Od loňska platí v Krnově úplný zákaz hazardu. Město tak přišlo o příjem ve výši do dvou desítek milionů korun. Herny však začaly vznikat v okolních obcích, kde regulaci zatím nemají. Podobný zákaz jako Krnov má od roku 2015 také Bohumín, Hlučín a k regulaci hazardu přikročili i v Opavě.

Po loňském bouřlivém zasedání zastupitelstva bylo jasno. V Krnově má hazard červenou. „Herny a automaty se proto začaly přesunovat do okolních obcí. Například do sousedního Úvalna,“ zjistil redaktor České televize Jan Pirkl.

Podle starosty obce Radka Šimka (nestraník) je to reakce na krnovský zákaz. „Sami majitelé heren to přiznávají. Čekají příliv hráčů v Krnova,“ sdělil.

Podle Šimka do herny dojíždějí hráči výhradně z jiných měst. Na základě stávajících skutečností pak tady uvažují minimálně o regulaci hazardu. Vyhlášku, která by se tím zabývala, zde chtějí projednat do konce roku.

Hazard v Krnově

Krnov z hazardu ročně dostával kolem 18 milionů korun. A výpadek příjmů se projeví i na letošním rozpočtu. Krnov letos hospodaří se schodkovým rozpočtem, v němž počítá s příjmy 445,5 milionu korun. Výdaje by měly být 499,2 milionu korun, zhruba o 80 milionů vyšší než letos.

Hazard zakázali už loni

K úplnému zákazu heren přikročili Krnovští loni 1. září. Vyhlášku, která zakázala provozování loterií a jiných podobných her, odsouhlasilo 18 zastupitelů, proti bylo šest, hlasování se zdrželi tři.

Podle městské mluvčí Dity Círové byl hazard vnímán obyvateli jako největší problém Krnova. „Na problematiku hazardu, jeho negativní stránky v podobě gamblerství a zničených osudů celých rodin, upozornili zastupitele v závěru roku 2012 jak občané, kteří podepsali výzvu krnovských církví s požadavkem na zrušení heren a omezení hazardu v Krnově, tak účastníci Fóra Zdravého města 2012. Ti hazard zařadili mezi deset největších problémů města,“ uvedla.

V Krnově nyní pokračují v kontrolách bývalých heren. Na „závažné“ nedostatky zatím podle Círové úředníci nenarazili. 

  • Vyhláškou už některá města v Moravskoslezském kraji hazard v ulicích omezila. Například v Bohumíně zastupitelé vymezili 25 ulic, kde už nesmějí vznikat nové herny s automaty a centrálně řízenými videoterminály, ty ostatní po vypršení povolení nové nedostanou. Herny omezují i Karviná nebo Český Těšín.
  • Plošný zákaz hazardu na území celého města schválili loni i zastupitelé Hlučína. Stávající herny musejí skončit postupně do roku 2019, kdy vyprší poslední povolení. Celkem tak město přijde o pět milionů korun.
  • Také v Ostravě má být hazard regulován. Celoplošný zákaz má platit v městských obvodech Polanka nad Odrou, Hošťálkovice, Hrabová, Nová Ves, Ostrava-Jih, Plesná, Poruba, Proskovice, SlezskáOstrava, Svinov, Třebovice a Vítkovice. V Mariánských Horách a Hulvákách a Moravské Ostravě a Přívozu se zákaz nebude vztahovat na kasina. Obecně závazná vyhláška by měla začít platit od roku 2017.