Frekventované křižovatky v Olomouci budou chytřejší. Dopravu zrychlí detektory a kamery

Olomouc začala budovat systém chytrého řízení provozu na čtyřech frekventovaných křižovatkách. Plynulejší dopravě pomůže koordinace semaforů na vnějším okruhu města. Úprava křižovatek bude trvat přibližně šest týdnů a vyžádá si částečná omezení provozu.

Dopravní zácpy na vnitřním obchvatu města trápí řidiče v Olomouci každý den. Na podzim by už ale situace měla být o poznání lepší. Semafory na čtyřech frekventovaných křižovatkách projdou modernizací.

„Jedná se laicky řečeno o zelenou vlnu. Podle náporu z jednotlivých směrů na tyto křižovatky se bude dynamicky přepínat světelné značení,“ vysvětlil první náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS).

Modernizace křižovatek v Olomouci
Zdroj: ČT24

Úprava řízení provozu se týká křižovatek ulic Pražská a třída Míru, Foerstrova a třída Svornosti, Foerstrova a Na Vozovce a Albertova a Štítného Práce začnou na křižovatce Pražská a třída Míru, v říjnu se bude pokračovat na další ve směru k Fakultní nemocnici. 

Na křižovatkách budou instalovány moderní řadiče světelné signalizace, detekční prvky pro snímání aktuálních intenzit dopravy, kamery a jednotky pro komunikaci mezi křižovatkami a vozidly. „Všechna zařízení budou připojena do městské dopravní řídicí ústředny a signál z kamer bude dostupný na stránkách města,“ podotkl Major.

Řidiče čeká dočasné uzavření jednotlivých pruhů

Modernizace bude stát přibližně dvacet osm milionu korun. Z toho tři čtvrtiny město zafinancuje z evropských dotací. Neobejde se ale bez omezení pro řidiče. „Myslím si, že se nejedná o až takové zásadní drama. Jedná se vždycky o dočasné uzavření jednotlivých pruhů,“ vysvětlil náměstek primátora.

Aktuálně je v Olomouci devět uzavírek. Ta na Náměstí hrdinů, která silně omezuje řidiče, by měla končit na začátku září.