Korupční kauza dopravců na Liberecku se rozrůstá. Policie obvinila dalších 17 firem

Dalších 17 firem obvinila policie v rozsáhlé korupční kauze libereckého a jabloneckého dopravního podniku. Společnosti viní z pletich u veřejných zakázek, některé také z podplácení a z legalizace výnosů z trestné činnosti. O jaké firmy a zakázky se přesně jedná, není jasné. Obvinění se ale týká zejména roku 2017. Tehdy firmy musely v kraji po dohodě vlády s odbory zvýšit mzdy řidičů autobusů. V kauze je také obviněno celkem 17 lidí.

„Aktuálně je v dané trestní věci zahájeno trestní stíhání celkem 19 obviněných právnických osob, přičemž jejich jednání je kvalifikováno jako trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, u některých též jako trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti včetně jeho nedbalostní formy, ale také jako trestný čin podplacení,“ uvedl náměstek krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Dan Anděl. Podle něj se navíc počet trestně stíhaných společností může ještě rozšiřovat.

Informaci o zahájení trestního stíhání dostalo vedení krajské společnosti ČSAD Liberec a jablonecké firmy BusLine koncem července. Státní zastupitelství nechtělo komentovat, o které další firmy se jedná. Z podobných trestných činů kriminalisté obvinili také 17 lidí.

Obvinění se týká zejména roku 2017

Pletich se firmy ČSAD Liberec a BusLine měly podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) dopustit ve společném postupu proti kraji. Policie podle Půty sledovala dopravu v kraji od roku 2014. Obvinění se týká zejména roku 2017, kdy se na základě dohody vlády s odbory musely zvýšit mzdy řidičů v autobusové dopravě.

Všichni hlavní dopravci – ČSAD Liberec, BusLine a ČSAD Česká Lípa – tehdy vypověděli smlouvy s tím, že jim peníze, které dostali od kraje navíc, nestačí. Zatímco s českolipským dopravcem se kraj dohodl, v případě dalších dvou byla podle Půty jednání výrazně tvrdší a řízení se tam opakovalo. „Jak teď ukazuje trestní spis, postupovaly BusLine a ČSAD Liberec po vzájemné dohodě,“ uvedl hejtman.

Liberecký kraj, který před dvěma lety společnost ČSAD Liberec koupil prostřednictvím firmy Autobusy LK, se chce bránit stížností proti zahájení trestního stíhání. Pletich se totiž firma měla dopustit ještě s předchozím majitelem. Zvažuje i připojení k trestnímu stíhání a vymáhání náhrady škody.

Případ souvisí s policejním zásahem v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou a ve společnosti BusLine z dubna 2018. Policie tehdy zadržela a obvinila devět lidí.