U Březolup bude po letech opět rybník s mokřady. Pomůže udržet vodu v krajině

Do tuzemské krajiny se zvolna vracejí mokřady. V boji se suchem jsou nezbytné (zdroj: ČT24)

Do krajiny se zvolna vracejí rybníky a mokřady. V Březolupech na Uherskohradišťsku obnovují rybník po více než šedesáti letech. Systém v blízkosti vesnic zadrží vodu, která by jinak nenávratně odtekla, a vesnice méně trpí suchem.

U Březolup na Uherskohradišťsku pracují bagry a nákladní auta odvážejí tuny bahna. Po pětašedesáti letech tam bude zase rybník s mokřady. Vodní systém bude jednoduchý, ale velmi efektivní. Z okolních lesů přiteče voda, zůstane včetně sedimentů v malém rybníce, přes hráz pak do velkého rybníka proteče už jen čistá voda.

Rybník využijí rybáři, mokřady se stanou útočištěm drobných vodních živočichů, například žab. „Bude to rezervoár vody pro okolní přírodu. Samozřejmě to má efekt ve spodní vodě,“ řekl starosta Březolup Petr Kukla (nez.).

Vodní dílo za 18 milionů korun bude hotové do konce roku. Jeho součástí budou i kmeny padlých stromů. Pro brouky a ptáky. „Strom má velkou dutinu s trouchem. To místo je obsazeno hmyzem, jako jsou zlatohlávci nebo tesaříci,“ popsal biolog Lubomír Pospěch.

Patnáct kilometrů od budovaného rybníku v Březolupech je mokřad v Podolí. Před pěti lety i tam byla stavba. Zabydlel se tam například racek mořský, dostatek vody ale prospěl hlavně krajině. Během velmi krátké doby zmizela z údolí veškerá eroze půdy.