Mezi Novosedly a Jevišovkou vyroste lužní les. Měl by pomoci zadržovat vodu v krajině

Povodí Moravy chystá v boji se suchem několik nových opatření. Například mezi Novosedly a Jevišovkou na Břeclavsku chce vysadit lužní les. Plánované práce jsou součástí ozdravování krajiny. Stát budou přes osmnáct milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. Vypsat dotace se chystá i Jihomoravský kraj.

Povodí Moravy začalo s revitalizací Baštýnského potoka, při které by měl u Novosedel vzniknout lužní les. „Odstraníme hráz na levém břehu, kde vznikne mokřad. Dostaneme tak do tohoto území více vody a bude sloužit také jako biotop,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Rozsáhlá plocha má pro vodohospodáře sloužit jako další pojistka proti suchu. „V tuto chvíli je tady opravdu málo vody, ale na jaře bývá toto území pravidelně zaplavováno. Za námi se nachází stavidlo, které je v případě potřeby možné přivřít tak, aby se zde voda mohla rozmístit,“ vysvětlil Petr Chmelař. 

Mapa sucha (5. 1. 2020)
Zdroj: ČHMÚ

V Borkovanech vybudovali nové rybníky

Pomoci krajině se rozhodli i v Borkovanech, proto kousek za obcí vybudovali soustavu tří rybníků. Dotaci na to získali jak od ministerstva zemědělství, tak od Jihomoravského kraje z programu na podporu boje proti suchu. „Důvodem, proč jsme se rozhodli budovat rybníky, bylo zadržení vody v krajině a kultivace prostoru. Původně tady bylo koryto potoka a zamokřená oblast,“ řekl starosta Borkovan Radek Valenta. Jihomoravský kraj letos vypíše další dvě kola dotačního programu na projekty k zadržení vody v krajině.

Sucho v Česku pokračuje, nepomohly ani podzimní deště

Zmírnit sucho přitom nepomohl ani relativně deštivý podzim. Voda chybí jak na povrchu, tak hlavně pod ním. Jižní Morava je na tom podle hydrometeorologů relativně nejlépe. Zároveň ale dodávají, že to je jen dočasný stav. „Dokonce se stalo, že několik potoků se před Vánoci zaplavilo, ale jeden z nich znovu vyschnul,“ řekl hydrobiolog z Masarykovy univerzity Petr Pařil.

Deficit vody v krajině se bude doplňovat několik let. Pomoci by mohla vydatná nadílka sněhu, která by pozvolna tála. „Zimní období a následně jarní je důležité, protože voda ze sněhu, když se pomalu při tání zasakuje, tak dotuje podzemní vody,“ vysvětlila vedoucí oddělení hydrologie ČHMÚ Ivana Černá.

Pět let trvající sucho a nedostatek podzemní vody pocítili především loni v létě například v obci Hvozdec na Brněnsku. Vrt, který zásobuje vesnici, nestačil. „Netekla voda. Hlavně v těch oblastech, které jsou výš, řešili jsme to s pomocí hasičů,“ řekla starostka Hvozdce Michaela Košvicová (nez.). Obec nechala vybudovat vrt nový, sto metrů hluboký a věří, že ten už uspokojí všechny obyvatele.