Na místě kasáren sovětských vojáků vznikají byty pro seniory. Čtyři domy jsou už skoro hotové

V místě bývalých kasáren sovětských vojáků v Krnově se staví nové domy k bydlení, ve kterých vzniknou malometrážní byty pro seniory. První lidé by se do nich mohli stěhovat už letos. V areálu bude stát dalších sedm domů s byty k prodeji nebo pronájmu. V kasárnách ve Frenštátě pod Radhoštěm už v minulosti vznikla nová čtvrť a podnikatelská zóna, v Bruntále se na místě ošetřovny staví hřiště.

Volné pozemky po sovětských kasárnách krnovská radnice před lety prodala dvěma developerským společnostem. Společnost Mia Casa staví dva domy s 46 nájemními malometrážními byty, které budou určené pro seniory. První by se tam mohli nastěhovat už na podzim.

Společnost TGA Development má v plánu postavit sedm bytových domů, ve kterých bude 166 bytů a také jeden komerční objekt, vše za 250 milionů korun. „Čtyři bytové domy jsou před dokončením. Byty v nich nabízíme k prodeji,“ řekl projektový manažer Rostislav Koritar. V květnu by měla začít stavba dalších tří domů.

V krnovském areálu zůstalo po odsunu vojáků dvanáct budov. Některé už našly nové využití, je tam finanční úřad, pojišťovna, celní úřad, ordinace soukromého lékaře, opravna obuvi, prodejna oděvů nebo sklad textilu. V bývalém kulturním domě sovětské posádky zase vznikla prodejna potravin.

V sídle sovětských vojáků ve Frenštátě vznikla nová čtvrť

Prvním městem, které se před 28 lety zbavilo sovětských okupantů, byl Frenštát pod Radhoštěm. Vlak se sovětskými vojáky vyjel z města už 26. února 1990. Do té doby ve městě sídlili tankisté a protiraketová obrana. Celkem tam žilo asi dva tisíce Sovětů. 

V rozlehlém areálu po odchodu sovětských vojsk vznikla nová čtvrť nazvaná Martinská. Areál funguje i jako podnikatelská zóna. Je tam i sportovní hala a vznikly tam i nové prostory pro frenštátské gymnázium.

V Bruntále se většina vojenské infrastruktury nacházela v západní části města. Areál původních československých kasáren se rozrostl během pobytu sovětských vojsk o nové objekty, jako jsou sklady, přístřešky pro techniku, bytové domy a ubytovny, ošetřovna a další. Část bytů v první polovině 90. let přešla do soukromých rukou.

Kasárna dnes slouží zčásti k běžnému nájemnímu bydlení a zčásti k účelům charity – Slezská diakonie zde provozuje azylové bydlení. „Jeden z objektů, bývalá ošetřovna, zůstal bez využití a po celou dobu chátral. Město budovu nechalo nedávno zbourat a na jejím místě staví víceúčelové sportovní hřiště,“ řekl mluvčí radnice Jiří Ondrášek.