Konec olomouckého strašáka? Bývalé vojenské sklady jdou do aukce za 300 milionů

Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů u Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, jde do aukce. Investorům bude nabídnut na začátku května za vyvolávací cenu 300 milionů korun. Transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. Firma pozemky a budovy skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Areál bývalých ženijních skladů nedaleko nové čtvrti Šantovka má rozlohu 171 339 metrů čtverečních. Podle Klváčka byla vyvolávací cena stanovena s ohledem na znalecký posudek, který hodnotu pozemků a budov stanovil na 367 milionů korun. Elektronickou aukci připravil na základě pokynu hlavního zajištěného věřitele Net Media Group, kterým je firma Gallanzaro.

Sklady jsou už léta terčem vandalů i bezdomovců
Zdroj: zapomenuto.cz

Nesplácela úvěry a skončila v konkurzu

Armáda České republiky se chátrajícího areálu zbavila v roce 2010, tehdy ho prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem se stala firma Net Media Group, se kterou ale bylo v létě 2017 zahájeno insolvenční řízení a to krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald tehdy insolvenci zdůvodnil enormním rozsahem závazků firmy.

Společnost Net Media Group podle Gottwalda nesplácela dva úvěry ve výši 168 milionů korun, protože se jí nezdařil další rozvoj získaných nemovitostí. Úvěry firma obdržela v roce 2011. „Naprázdno vyšla též jednání s potenciálními investory,“ uvedl Gottwald v insolvenčním návrhu.

Vyvolávací cena za chátrající areál je 300 milionů korun
Zdroj: zapomenuto.cz

Dluhy Net Media Group vůči Fio bance včetně úroků byly nakonec převedeny na firmu QFUS a následně na společnost Gallanzaro. Ta do řízení přihlásila pohledávky v celkové výši 621 milionů a stala se tak největším věřitelem Net Media Group. Insolvenční správce firmy eviduje přihlášené zajištěné pohledávky za 661 milionů korun a nezajištěné za 227 milionů.

V představenstvu firmy Gallanzaro figuruje Antonín Rozbroj, který dříve působil spolu s olomouckým developerem Richardem Morávkem v několika firmách z někdejší potravinářské skupiny Milo Holding. Společnost Gallanzaro sídlí ve stejné budově v centru Olomouce jako některé firmy, ve kterých se Morávek angažuje. V areálu bývalého Mila v centru města Morávek s dalšími partnery postavil nákupní centrum Galerie Šantovka.

Bude mít zájem i o sklady?

Areál vojenských skladů stojí jen několik stovek metrů od nové městské čtvrti Šantovka. Zda bude mít Richard Morávek zájem i o tento chátrající areál, zatím komentovat nechce.

Nedokončené transakce zásadně nikdy nekomentujeme. Je jasné, že tuto příležitost budeme určitě pečlivě zvažovat.
Richard Morávek
olomoucký developer

Nedá se ani odhadnout, co by v místě bývalých vojenských skladů u Velkomoravské ulice mohlo v budoucnu vzniknout. „Lze uvést pouze to, že jakákoliv stavba na území města Olomouce musí být v souladu s územním plánem,“ připomněla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.