Začalo bourání bývalého sovětského cvičiště, Milovice místo něj nechají vyrůst park

Události: V Milovicích bourají zbytky sovětské základny (zdroj: ČT24)

Ve středočeských Milovicích odstartovala demolice bývalých vojenských budov, v nichž v bývalém Československu po roce 1968 působily desítky lidí. Po odchodu sovětských okupantů je vystřídali bezdomovci. Město získalo budovy loni a plánuje místo nich postavit relaxační zónu.

V místech, kde ještě před třiceti lety sovětská armáda cvičila střelbu z tanků, v současnosti opět lidé slyší vrzání pásů. Místo obrněnců se ale tentokrát lesy u Milovic rozléhají zvuky bagrů.

„Když jsem potřeboval třeba trávu pro králíky, tak byl problém. Některý vojáček pustil, některý natáhl kvér,“ vzpomíná Josef Petráš, obyvatel Milovic.

Sověti budovali areál více než dvacet let, za půl roku už by z něj nemělo zůstat nic. Budovy byly do roku 2001 v soukromých rukou, postupně chátraly a obývali je lidé bez domova. V březnu loňského roku je město získalo zpět do svého vlastnictví a nevidělo pro ně vhodné využití.

„Prostor si zaslouží údržbu a vizi, jak by měl vypadat. Budovy do toho nepatří,“ je přesvědčen současný starosta středočeské obce Lukáš Pilc (ODS).

S demolicí objektů se otevřou nové výhledy na rezervaci koní a praturů, která s bývalým vojenským areálem sousedí. „Tady se potkávali návštěvníci, kteří přijížděli do rezervace, a viděli tady tyto objekty v tomto žalostném stavu, takže je dobře, že je demolují,“ oceňuje ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Město už ví, jak by měl někdejší armádní prostor vypadat do tří let. Za novou podobu lokace Milovice zaplatí více než 15 milionů korun.