Lékárnice z Opavska prodávala Polákům léky s fenterminem bez receptu. Hrozí jí až patnáct let

Krajský soud v Ostravě začal řešit případ jednapadesátileté lékárnice z Ludgeřovic na Opavsku. Ta podle obžaloby bez potřebných receptů prodávala lék, který může při dlouhodobém užívání vyvolat závislost. Polákům prodala podle zjištění policie tablety zhruba za 400 tisíc korun. Ženě hrozí až patnáctiletý trest, soudu se přiznala a řekla, že všeho lituje.

Státní zástupce David Bartoš řekl, že motivem lékárnice bylo navýšení zisku lékárny, kde působí jako vedoucí. Podle něj vyhověla muži polské národnosti, který ji oslovil s tím, zda by mu nemohla dodávat ve velkém lék Adipex Retard. Ten se používá při redukčních dietách a může vyvolat závislost uživatele. Obsahuje návykovou látku fentermin, má podobné vlastnosti jako amfetamin, který se používá k přípravě pervitinu.

Státní zástupce lékárnici obžaloval z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Kdo byli překupníci, se zatím nepodařilo zjistit

V letech 2014 až 2017 dodala podle obžaloby celkem pěti zatím neznámým a polsky hovořícím mužům více než 230 tisíc tablet léku. „Zatím se nepodařilo zjistit, kdo byli překupníci a jak s léky dál naložili. S ohledem na množství je ale zřejmé, že nešlo o osobní potřebu, ale další distribuci,“ řekl žalobce David Bartoš.

Obžalovaná lékárnice, která podle webu lékárny ve funkci i nadále působí, se před soudem přiznala. „Uznávám, že to byla velká profesionální chyba, které jsem se dopustila,“ řekla. Svého jednání hluboce lituje. „Nebyla jsem si vědoma závažnosti svého jednání,“ dodala.