TÉMA

Ludgeřovice

Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Fiala jeho veřejnou omluvu přijal a odeslal na Hrad návrh na Tulejovo jmenování. Prezident to má udělat v pondělí.
2. 5. 2024Aktualizovánovčera v 22:24|

Obce musejí v zakázkách zohledňovat protiruské sankce, metodika je ale pro některé složitá

Města a obce musejí nově ve svých veřejných zakázkách zohledňovat mezinárodní protiruské sankce. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo metodiku, jak postupovat. Pro některé starosty je ale příliš složitá, i když sankce vnímají jako potřebné a důležité.
6. 6. 2022|

Nároky dědiců Rothschildů na majetek ve Slezsku Ústavní soud zamítl

Ústavní soud (ÚS) nedal šanci majetkovým nárokům dědiců rodu Rothschildů ve Slezsku. Ve spojeném řízení zamítl dvanáct jejich stížností. Navazovaly na neúspěšné žaloby, jejichž prostřednictvím se rodina pokoušela znovu získat od obcí a státu desítky pozemků s různým využitím. Tříčlenný senát nebyl jednotný, soudce Jiří Zemánek uplatnil odlišné stanovisko.
14. 1. 2021|

Lékárnice z Opavska prodávala Polákům léky s fenterminem bez receptu. Hrozí jí až patnáct let

Krajský soud v Ostravě začal řešit případ jednapadesátileté lékárnice z Ludgeřovic na Opavsku. Ta podle obžaloby bez potřebných receptů prodávala lék, který může při dlouhodobém užívání vyvolat závislost. Polákům prodala podle zjištění policie tablety zhruba za 400 tisíc korun. Ženě hrozí až patnáctiletý trest, soudu se přiznala a řekla, že všeho lituje.
19. 2. 2020|