Obce musejí v zakázkách zohledňovat protiruské sankce, metodika je ale pro některé složitá

Události: Veřejné zakázky obcí a protiruské sankce (zdroj: ČT24)

Města a obce musejí nově ve svých veřejných zakázkách zohledňovat mezinárodní protiruské sankce. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo metodiku, jak postupovat. Pro některé starosty je ale příliš složitá, i když sankce vnímají jako potřebné a důležité.

Část moravskoslezské obce Ludgeřovice čeká výstavba nové kanalizace, která bude stát sedmdesát milionů korun. Tamní starosta kvůli zakázce studoval metodiku ministerstva pro místní rozvoj. Zjistil ale, že je pro něj příliš složitá. Chce proto na spravování zakázky najmout firmu, kvůli čemuž zaplatí více peněz. Chce ale předejít nepříjemnostem.

Vedení Čáslavi zase plánuje ve městě novou školku. I její výstavba bude podléhat protiruským sankcím. Na vypracování této veřejné zakázky si město najme administrátora, což zpravidla dělá u větších zakázek, menší tam zpracovává investiční odbor. Novinkou pro tamější úředníky bude hledání v sankčních seznamech. 

Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje pomoc, větší zakázky bude resort kontrolovat. Pomoc nabízí i Sdružení místních samospráv, zatím ale pouze obcím, které pod něj spadají.

Ministerstvo doporučuje také web organizace Datlab. Tam je možné ověřit, zda společnosti figurují na sankčním seznamu. Tento nástroj je však jen pomocný.