Stromy, tramvaje i nádrž na vodu. Pražští radní kývli na rekonstrukci Václavského náměstí

V horní části Václavského náměstí plánuje pražský magistrát vybudovat tramvajovou trať a podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části chce vysázet nové stromy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili radní hlavního města. Praha plánuje rekonstruovat celé náměstí, v jeho spodní části by práce měly začít letos a opravy vyjdou na 327 milionů korun. Kdy začnou v horní části, zatím není jasné. Radní rozhodli také o tom, že město samo nakoupí přístřešky na zastávky MHD.

Nádrž v horní části má mít dvě části. První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí a střech domů. Vodu město využije k závlaze tamní zeleně. Druhá část nádrže, takzvaná akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě. To zároveň sníží pravděpodobnost vytopení vestibulu stanice metra A Můstek, což se stává zejména při přívalových deštích.

Projekt na vybudování nádrže připraví dopravní podnik (DPP) v rámci projektování tramvajové tratě od Národního muzea do Jindřišské a Vodičkovy ulice.

Pražští radní v pondělí rovněž rozhodli o obnově 45 stromů ve spodní části náměstí. Stromy, které tam nyní rostou, jsou podle dendrologického posudku ve špatném stavu, postupně tedy budou nahrazeny novými. K současnému stromořadí v budoucnu přibudou další, na náměstí by se měly objevit například lípy malolisté.

Oprava se uskuteční na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. Při rekonstrukci bude celé náměstí předlážděno a rozšíří se prostor pro chodce. Letos začnou úpravy spodní části náměstí od tramvajové trati na Můstek, kde budou vysazeny zmíněné stromy a na náměstí budou moci vjíždět pouze auta s povolením. Přibudou pítka a základna pro umísťování vánočního stromu. 

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem krále Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí a posléze na Václavské.