Posluchárny brněnské právnické fakulty procházejí rekonstrukcí. Jejich stropy hrozily zřícením

Masarykova univerzita začala opravovat čtyři velké posluchárny právnické fakulty. Zavřené jsou od začátku podzimního semestru. Jejich stropy podle statika hrozily zřícením. Po opravě budou učebny nejen bezpečné, ale i nově vybavené a budou mít lepší akustiku.

Zatímco ve čtyřech posluchárnách fakulty pracují dělníci, v ostatních učebnách dělají studenti testy a zkoušky. Na hluk si ale nestěžují. „Nepociťoval jsem, že by mě něco rušilo, i když pracovali relativně hodně,“ řekl Adam Stareček, který psal dopoledne zápočtový test.

Uvnitř auly začali dělníci opravovat podlahy. „Teď se provádí demontáž stávajícího hlinitanového betonu, který se při stavbách budov používal  do roku 1950. Bohužel se pak zjistilo, že tyto betony ztrácí časem pevnost,“ vysvětlil  Pavel Buchal ze stavební firmy PS Brno.

Hlinitanový beton dělníci použili i při stavbě výrobní haly společnosti Mesit v Uherském Hradišti, která se před pětatřiceti lety zřítila. V budově práv odhalil nevhodný materiál průzkum před plánovanou renovací. Statik ji proto nechal okamžitě uzavřít.

„Zatím jsme museli přeložit jen státní závěrečné zkoušky, které vyžadují nějakou míru klidu. Jinak je fakulta statečná, pere se jak s hlukem, tak s prachem,“ řekla tajemnice fakulty Blanka Přikrylová.

Práce na rekonstrukci poslucháren potrvají celý rok. Výsledkem by ale měly být nově vybavené učebny s výbornou akustikou. Jen stavební práce bez nového vybavení univerzitu přijdou na dvaačtyřicet milionů korun.