V Praze si lidé nově mohou zjistit, kdy jejich autobus skutečně odjel ze zastávky

Pražský dopravní podnik (DPP) od úterý poskytuje informace o odjezdu autobusů ze zastávek v reálném čase. Uvedl to projektový manažer podniku Daniel Šabík. Informace jsou k dispozici na webu kdymitojede.cz a postupně se objeví ve vyhledávačích spojení a dalších službách. Dosud tyto údaje DPP nemohl zveřejňovat, protože je vlastní dodavatelská firma, se kterou se nyní podařilo dosáhnout dohody.

Zatím půjde jenom o informaci o poloze vozu při opuštění zastávky, nikoliv o kontinuální lokalizaci. V následujících týdnech by se informace měly objevit v mapových podkladech na webu dopravního podniku a Pražské integrované dopravy, vyhledávači spojení IDOS, v aplikaci Lítačka a jinde.

„Data, která o odjezdech našich spojů poskytujeme společnosti ROPID, jsou otevřená a přístupná, mohou je pro další dopravní aplikace nekomerčně využívat i jiné subjekty. Stejným směrem chceme jít i u tramvajových linek, na tomto projektu intenzivně pracujeme,“ uvedl ředitel DPP Petr Witowski.

Spuštění zveřejnění informací u tramvajových linek podnik předpokládá do konce letošního roku. 

Jiní dopravci, kteří jsou zapojeni do systému Pražské integrované dopravy, již informace o polohách vozů MHD zveřejňují.

V případě DPP byl problém ve smlouvách s dodavatelskou firmou Xanthus, která řídicí systémy včetně všech dat vlastní a za poskytnutí informací dříve požadovala vysoké částky.

Podnik nedávno vypsal dvě veřejné zakázky na nový software pro řízení autobusů a tramvají, který by měl problém závislosti na dodavateli, nazývaný vendor lock-in, definitivně odstranit. Výsledek tendru by měl být znám v horizontu několika měsíců.

Informační displeje na několika stanicích metra

Před Vánoci také DPP nainstaloval na pěti stanicích metra elektronické informační tabule, které zobrazují informaci o reálném příjezdu nejbližších spojů podzemní dráhy. Cestující je najdou na stanicích Florenc B, Chodov, Kobylisy, Staroměstská a Zličín.

Zkušební provoz potrvá do konce června, poté podnik jeho fungování vyhodnotí a případně monitory začne osazovat do dalších stanic.