Dopravním podnikům ve velkých městech chybí řidiči. V Brně řídí tramvaje studenti

Dopravní podniky mnoha měst v Česku se potýkají s nedostatkem řidičů. V Praze by jich potřebovali  zhruba tři stovky, v Brně šest desítek. Nové řidiče se nedaří přilákat ani na štědré náborové příspěvky. Dopravci proto zaměstnávají brigádníky, například z řad studentů, a slevují ze svých požadavků při náborech.

Kvůli nedostatku řidičů potkávají cestující brněnskou hromadnou dopravou v kabině řidiče lidi různých profesí, ale také brigádníky z řad vysokoškolských studentů. Ti mohou tramvaj řídit po absolvování dvouměsíčního kurzu. „To, že vím, že mám za sebou cestující a mám za ně obrovskou zodpovědnost, je vlastně nejtěžší,“ svěřil se student a brigádník Martin Buchta.

Za poslední čtyři roky, co letní kurz funguje, našlo brigádu u brněnského dopravního podniku dvacet devět lidí. Aktuálně jím prochází kromě Martina Buchty další čtyři studenti. „Musí mít řidičské oprávnění skupiny B a v rámci kurzu musí projít psychotesty a zdravotními zkouškami. Pak je čeká jak teoretická část, tak cvičné jízdy,“ popsala mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Protože jsou kurzy hrazené z peněz dopravce, každý brigádník se mu v úpisu zavazuje, že odpracuje celkem dvě stovky směn za čtyři roky. Za hodinu dostane minimálně 130 korun, při častější práci si k tomu ale můžou připočíst další finanční bonusy.

„Se spoluprací s vysokoškolskými studenty jsme spokojeni a je to asi oboustranné, někteří z nich u nás zůstávají,“ řekla Hana Tomaštíková.

Vysokoškoláci řídí tramvaje (zdroj: ČT24)

Nejhůř se v Brně hledají řidiči trolejbusů

Ještě víc než řidiče tramvají by dopravní podnik v Brně potřeboval zájemce o řízení autobusů. Pro ně je však kurz dvakrát delší, a vysokoškoláci o něj proto zájem nejeví.

Brněnskému dopravnímu podniku chybí v současné době šedesát řidičů. Nejhůř se kvůli složitému výběrovému řízení hledají řidiči trolejbusů. „Jedná o nejkvalifikovanějšího řidiče, kterého máme. Kromě řidičského oprávnění skupiny D potřebuje průkaz profesní způsobilosti a drážní průkaz,“ řekl vedoucí střediska dopravního provozu tramvajové dopravy Dopravního podniku města Brna Pavel Ovečka.

„Ta práce je velice náročná, zodpovědná. Zjišťujeme, jak je člověk pozorný, jak reaguje,“ dodala dopravní psycholožka Markéta Kumpoštová.

Novela drážního zákona, která platí od července, usnadňuje získání řidičského průkazu právě na trolejbus. Řidiči tramvají a trolejbusů dřív nesměli mít, podobně jako strojvedoucí, poruchu barvocitu. Test barvocitu se má nově oproti předchozí praxi posuzovat mírněji.

„Dříve byl řidič, který měl jakoukoliv odchylku barvocitu, považovaný za nezpůsobilého. Dnes by lékaři měli být o něco benevolentnější,“ vysvětlila mluvčí brněnského dopravce Tomštíková.

Řídit tramvaje a trolejbusy chce stále víc žen

Řidiči MHD přitom nechybí jen v Brně, ale i v dalších městech. V Libereci chybí třicet řidičů, v Pardubicích dvacet, v Ostravě devět a nejvýraznější podstavy hlásí Praha, kde by jich potřebovali zhruba tři stovky.

V metropoli také roste zájem žen o práci profesionálních řidiček tramvají a autobusů. Za poslední dva roky se jejich počet zvýšil o více než osmdesát. V současnosti v DPP pracuje přes dvě stě osmdesát řidiček. 

I ve Zlíně, kde chybí zhruba dvě desítky řidičů, se v náborových akcích zaměřili na ženy. „Zaměstnávat ženy si můžeme dovolit proto, že systém údržby je u nás takový, že řidiči nemusejí řešit opravy a servis,“ řekl Josef Kocháň ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice.

Mladí uchazeči ale chybí, navzdory nabízeným výhodám. „Poskytujeme například příspěvky na dopravu rodinných příslušníků, poskytujeme příspěvky na rekreaci dětí do patnácti let, poskytujeme příspěvky na masáže, plavání a jiné,“ sdělil ředitel dopravního podniku.

Ze škol řidiči nevycházejí a přeškolení trvá dlouho a je drahé

V Jihlavě kvůli chybějícím řidičům musely trolejbusy už od června přejít na letní provoz a letní jízdní řád tam bude platit až do 13. září. S nedostatkem řidičů se tamní dopravní podnik potýká dlouhodobě.

„Máme stovku řidičů a potřebovali bychom jich ještě alespoň sedm. Myslím, že by pomohlo, kdyby se vytvořil učební obor pro řidiče. Z žádné školy totiž řidiči nevycházejí a přeškolení na autobus trvá minimálně čtyři měsíce,“ řekl ředitel Dopravního podniku Jihlava Radim Rovner.