TÉMA

Zličín

V pražských Nových Butovicích mohou řidiči parkovat v novém parkovacím domě

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má tři sta osmdesát míst a nabídne i elektronabíječky. Za parkování zaplatí řidiči padesát korun za den. Stavba město vyšla na víc než tři sta čtyřicet milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout například na Zličíně, Opatově nebo v Hostivaři.
23. 6. 2023|

Muž, který před šesti lety střílel na pražském Zličíně, přijal sedmiletý trest vězení

Norajr Caturjan, který v roce 2016 střílel na dva muže před obchodním centrem na Zličíně v Praze, přijal sedmiletý trest vězení. Třiapadesátiletý Armén byl původně obžalován z pokusu o vraždu, podle dohody o vině a trestu, kterou pravomocně schválil pražský městský soud, se ale dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví.
11. 8. 2022|

Na Černém Mostě se otevřelo zatím největší parkoviště P+R v Praze. Pojme téměř devět set aut

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou zaparkovat na novém záchytném parkovišti P+R na Černém Mostě v Chlumecké ulici. Parkovací dům má osm set osmdesát šest parkovacích stání, z nichž část je pro elektromobily nebo vozy poháněné LPG. Stavba vyšla na asi půl miliardy korun a město získalo asi polovinu peněz z evropských fondů. Další záchytná parkoviště vzniknou v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 19:03|

Praha o ně nestála, přesto je měla. Nyní tramvaje T6 v jejích ulicích po více než čtvrt století dojezdily

Praha se loučí s tramvajemi typu Tatra T6A5. Je to trochu s podivem, loni oslavily teprve čtvrt století od svého uvedení do provozu v pražských ulicích. Přitom ve městě stále zůstávají i vozy staré čtyři nebo i pět desetiletí, byť mají za sebou rekonstrukce. Vozy T6 ale byly pro dopravní podnik od začátku trochu nechtěným dítětem a v 90. letech, kdy začínal jejich provoz, byly již také určitým anachronismem. Zároveň je to ale poslední plod letité spolupráce s vagonkou, která zprvu nesla Ringhofferovo jméno, poté název Tatra, respektive ČKD Tatra.
19. 6. 2021|

Metro B se prodlouží, soupravy s cestujícími dojedou až do Depa Zličín

Pražský dopravní podnik prodlouží trasu metra B o stanici Depo Zličín. Vznikne u ní také nové záchytné parkoviště P+R pro 600 aut. Současně budou vystavěny dvě nové haly depa Zličín a přebudováno kolejiště. Náklady jsou odhadovány na 1,4 miliardy korun a stavba by mohla začít v roce 2023. Podnik nyní v tendru hledá projektanta.
6. 10. 2020|

Praha z výšky, před dvěma staletími i dnes. Výstava v CAMPu umožňuje let v čase

Jak velkou změnu zažila naše metropole za posledních 200 let, představuje interaktivní výstava Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Pořádá ji Centrum architektury a městského plánování (CAMP) a prostřednictvím historických plánů a leteckých snímků návštěvníkům umožňuje prozkoumat půdorysy pražských čtvrtí a z nadhledu je navštívit od počátku 19. století do současnosti; nejstarší mapa v digitální expozici pochází z roku 1816. Výstava je pro veřejnost otevřená od 4. do 29. března, přiložená galerie nabízí porovnání vybraných městských částí.
5. 3. 2020|

V Praze si lidé nově mohou zjistit, kdy jejich autobus skutečně odjel ze zastávky

Pražský dopravní podnik (DPP) od úterý poskytuje informace o odjezdu autobusů ze zastávek v reálném čase. Uvedl to projektový manažer podniku Daniel Šabík. Informace jsou k dispozici na webu kdymitojede.cz a postupně se objeví ve vyhledávačích spojení a dalších službách. Dosud tyto údaje DPP nemohl zveřejňovat, protože je vlastní dodavatelská firma, se kterou se nyní podařilo dosáhnout dohody.
14. 1. 2020|

Že metro ujelo, se cestující dozvědí již nad schody. Dopravní podnik testuje informační displeje

Za jak dlouho přijede nejbližší spoj, se cestující v pražské podzemní dráze dozvědí již ve vestibulu. Dopravní podnik začal rozmisťovat informační displeje již nad eskalátory, slibuje si od nich, že cestující nebudou po pohyblivých schodech zbytečně běhat a že bude jejich cestování plynulejší. Zatím jsou obrazovky zkušebně ve stanicích Kobylisy, Chodov, Staroměstská, Florenc (jen na lince B) a Zličín.
20. 12. 2019|

Na obnovu kapličky v Sobíně chce Zličín vypsat veřejnou sbírku. Pomoc nabízejí lidé z celého Česka

Radnice pražského Zličína plánuje veřejnou sbírku kvůli stržené kapličce se zvoničkou v Sobíně, do které v úterý naboural kamion. Ještě ten den musela být kaplička na příkaz statika stržena. Návrh na vypsání veřejné sbírky projedná v pondělí rada městské části. Pokud plán schválí, musí ještě sbírku odsouhlasit pražský magistrát. Podle starostky Zličína Marty Koropecké (nez.) už projevily zájem o pomoc s obnovou kapličky desítky lidí.
14. 2. 2019|

Kamion v Sobíně zdemoloval památkově chráněnou kapličku

Naložený kamion v úterý dopoledne zdemoloval kapličku se zvoničkou v Sobíně na západě Prahy. Radnice musela poničenou stavbu odstranit, na jejím místě chce ale postavit novou. Novogotická kaplička byla od roku 2007 památkově chráněna. Příčiny nehody se zatím vyšetřují, řidič kamionu skončil v rukou lékařů.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 18:58|

Praha chce na Zličíně dvě nová parkoviště P+R. Oproti předchozímu plánu jsou ale menší

Praha chce vybudovat na Zličíně dva parkovací domy, městská rada proto rozhodla o vypsání zakázek na vypracování projektů. První podzemní parkoviště má vzniknout přímo u stanice metra a autobusového nádraží. Druhý parkovací dům by pak měl vyrůst u zličínského depa vozidel metra, kde vedení města zároveň počítá s vybudováním nové stanice. Oba domy by měly sloužit v rámci systému P+R, který je určen hlavně pro řidiče dojíždějící do metropole.
11. 2. 2019|