Na Černém Mostě se otevřelo zatím největší parkoviště P+R v Praze. Pojme téměř devět set aut

Události v regionech: V Praze se otevřelo nové záchytné parkoviště (zdroj: ČT24)

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou zaparkovat na novém záchytném parkovišti P+R na Černém Mostě v Chlumecké ulici. Parkovací dům má osm set osmdesát šest parkovacích stání, z nichž část je pro elektromobily nebo vozy poháněné LPG. Stavba vyšla na asi půl miliardy korun a město získalo asi polovinu peněz z evropských fondů. Další záchytná parkoviště vzniknou v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně.

V Chlumecké bylo původně běžné parkoviště s asi třemi sty místy. Na jeho ploše nyní stojí parkovací dům. Z celkového počtu je osmdesát devět míst určeno pro parkování aut na plyn. Dalších dvaadvacet míst je vyčleněno pro handicapované a osmnáct místo pro rodiče s dětmi, což jsou speciální širší místa. Osm míst bude sloužit pro nabíjení elektromobilů. V domě je i dvacet osm míst pro motocykly a uzamykatelné místo, kam si mohou cyklisté uložit svůj bicykl. Řidiči na Černém Mostě zaplatí za den padesát korun a sto korun za noc.

„Parkovací dům nabízí místa pro auta, která by jinak musela jet do centra. Parkoviště je jen pár minut chůze od konečné stanice metra Černý Most. Plošná a P+R parkoviště jsou v rámci městské infrastruktury důležité dopravní stavby,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Méně zaparkovaných aut v ulicích

Radnice Prahy 14 si od zprovoznění parkovacího domu slibuje úbytek aut přespolních řidičů ve svých ulicích. „Praha 14 nemá zřízeny zóny placeného stání, takže v našich ulicích není žádná regulace, která by byla funkční,“ řekl místostarosta Petr Hukal (Piráti).

Problémy má radnice zejména v ulicích v blízkosti stanic metra, a to v docházkové vzdálenosti tři sta metrů. Na Praze 14 vzniklo v nedávné době dalších sto míst na Chlumecké, kde byl zrušen nevyužívaný odstavný pruh, ve kterém řidiči již neoprávněně parkovali. Další dvě desítky míst vznikly u tramvajové smyčky na Lehovci.

Přehled parkovišť P+R v Praze
Zdroj: TSK Praha/parkujvklidu.cz

Další záchytná parkoviště a ceny

Nové parkoviště P+R město buduje u železniční zastávky Praha-Hostivař, kde bude sedmdesát osm stání. Další bude na Opatově na Jižním Městě, kde město nyní finalizuje projekt stavby. Další parkovací dům vznikne na Zličíně a na Dědině v Praze 6, který ale bude sloužit pouze pro rezidenty.

Na území Prahy je asi dvacítka záchytných parkovišť a provozuje je městská firma Technická správa komunikací (TSK). Vedení města od srpna 2021 zvedlo cenu stání na většině záchytných parkovišť. Na čtyřech budou lidé za denní stání platit sto korun a na devíti padesát korun. Zbylých sedm, která nejsou hlídaná, jsou na dvanáct hodin zdarma. Dosud řidiči na všech parkovištích kromě jednoho za den zaplatili dvacet korun.