Že metro ujelo, se cestující dozvědí již nad schody. Dopravní podnik testuje informační displeje

Za jak dlouho přijede nejbližší spoj, se cestující v pražské podzemní dráze dozvědí již ve vestibulu. Dopravní podnik začal rozmisťovat informační displeje již nad eskalátory, slibuje si od nich, že cestující nebudou po pohyblivých schodech zbytečně běhat a že bude jejich cestování plynulejší. Zatím jsou obrazovky zkušebně ve stanicích Kobylisy, Chodov, Staroměstská, Florenc (jen na lince B) a Zličín.

Displeje s informacemi, za jak dlouho pojedou nejbližší spoje metra, jsou u odbavovacích strojků na jízdenky. Při přestupu mezi jednotlivými linkami podzemní dráhy se cestující dozvědí, kolik mají času, na začátku chodby.

Podle generálního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Petra Witowského displeje zobrazují pouze ty spoje, které cestující může stihnout. „Při odpočítávání tak monitory nikdy nebudou ukazovat čas příjezdu 10 vteřin nebo nulu, ale jako poslední údaj to vždy bude minimální docházková doba na peron stanice,“ zdůraznil. Tabule jsou podle dopravního podniku připravené speciálně pro každou stanici.

Displeje jsou vždy dva a ukazují nejbližší dva spoje v každém směru. „Chceme poskytovat cestujícím co nejvíce užitečných dopravních informací, aby jejich cesta pražskou MHD byla co nejplynulejší, nejkomfortnější, ale také bezpečná a bez zbytečného běhání po eskalátorech či schodech ve stanicích metra,“ dodal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Prvního půl roku bude probíhat zkušební provoz, cestující se o čase zbývajícím do odjezdu následujících spojů dozvědí pouze v pěti stanicích, kde obrazovky již jsou. Poté ale počítá dopravní podnik s jejich dalším rozšířením. Kromě údajů, kdy pojede příští metro, by se na displejích mohly objevovat i další aktuální informace například o omezení či přerušení provozu.