Bohumínská radnice koupila další dva radary. Některé starší modely už dosloužily

Bohumín na Karvinsku má dva nové radary na měření rychlosti. Strážníkům mají pomoci zklidnit dopravu v ulicích, ve kterých řidiči často překračují povolenou rychlost. Radnice za nákup dvou nových přístrojů zaplatila 130 tisíc korun. Kromě měření rychlosti mají data i zaznamenávat, což městské policii přinese důležité informace o dopravě.

Jeden z nejnovějších radarů radnice instaluje na nejfrekventovanější ulici 1. máje ve Skřečoni. Druhý přístroj pak bude sledovat dopravu v Šunychelské ulici přímo v centru Bohumína.

„V obou místech nahradí dosavadní starší měřiče rychlosti. Nové modely umí data nejen měřit, ale také zaznamenávat, a tak z nich získáme užitečné statistiky,“ řekl zástupce ředitele bohumínských strážníků Roman Honysz. Původní radar ve Skřečoni radnici v poslední době přinášel spíš problémy. Po deseti letech se musel několikrát opravovat a nakonec dosloužil. 

„Do centrální databáze uloží veškerá nasbíraná data jako například počet projetých aut včetně času, o jaké vozidlo šlo, a také průměrnou a nejvyšší dosaženou rychlost. Díky těmto údajům budeme vědět, kdy máme do ulic vyrazit s mobilním radarem,“ uvedl Honysz.

Měří se hlavně na vjezdu do města

Získané údaje chce bohumínská radnice využít i při sčítání dopravy, protože ulice 1. máje je po výstavbě dálnice vytížená a město usiluje o vznik obchvatu. V Šunychelské ulici nový radar nahradil přístroj z roku 2004, který město nechalo přesunout do Opletalovy ulice.

V Bohumíně dodržování rychlosti kontroluje šest radarů, většina z nich při vjezdu do Bohumína. Téměř všechny už umí získaná data nejen zaznamenávat, ale také ukládat.